Waterschap: zeker twee ton schade door aardbeving Wagenborgen

Een waterbuis in de buurt van Scheve Klap is lek. Waterschap Hunze en Aa's vermoedt dat de recente aardbeving bij Wagenborgen de oorzaak is.
Het gaat om een zogeheten 'onderleider' op de bodem van de Hondshalstermaar. De buis verbindt de twee polders aan weerszijden van het kanaal, dat tussen het Hondshalstermeer en Termunterzijl stroomt.
De exacte locatie van de kapotte buis. Foto: Waterschap Hunze en Aa's
Het lek kwam kort na de aardbeving aan het licht doordat het water in het kanaal ging stijgen. De buis ligt op ongeveer drie kilometer van het epicentrum. De aardbeving op dinsdag 3 maart had een kracht van 2.0 op de schaal van Richter.

Gevaarlijk

Het lek is inmiddels met een noodmaatregel gedicht. Dat was nodig omdat het water vanuit de Hondshalstermaar via het lek de buis in stroomde naar één van de polders.
Bovendien was de veiligheid in gevaar, omdat grond vanuit de dijk langs het kanaal de buis in kon spoelen. Dit zou de stabiliteit van de dijk aantasten.

Twee tot vier ton schade

De situatie is veilig, verzekert Hunze en Aa's. Er wordt nog overlegd over hoe het lek definitief moet worden hersteld. De kosten bedragen tussen de twee- en vierhonderdduizend euro, afhankelijk van de gekozen oplossing.
Het waterschap heeft inmiddels een claim neergelegd bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).