Hongerige en dorstige dief bezorgt slapende studenten de 'schrik van hun leven'

Een illustratieve foto van een inbraak
Een illustratieve foto van een inbraak © Roos Koole/ANP
'De schrik van je leven', noemde de rechter het. Meerdere studenten werden in augustus en september afgelopen jaar wakker omdat er een onbekend iemand in hun kamer stond. Het zou de 27-jarige man zijn, die vrijdag voor de rechtbank stond.
De man, die zegt uit Algerije te komen, moest zich verantwoorden voor een reeks aan inbraken in studentenhuizen, bedrijfspanden, woningen en een camper. Bij deze inbraken werd hij niet alleen meerdere keren op heterdaad betrapt, ook liet hij een spoor aan DNA achter. Hij werd tijdens de inbraken nogal eens overvallen door honger en dorst.

Kastjes plunderen

Bij meerdere inbraken stilde de man zijn honger of dorst met drank of eten uit de keuken van de bewoners. Zo liet hij een opengemaakt blik tomatensoep, lege pakjes en blikjes achter waar zijn DNA op werd gevonden. Ook nam hij terwijl hij ging inbreken flesjes Desperados mee, die hij vervolgens achterliet.
Ondanks het bewijs, zegt de man niet te weten hoe het kan dat zijn DNA overal is gevonden. 'Zijn er dan mensen die u zo slecht gezind zijn, dat ze uw dna verzamelen en dat willekeurig bij inbraken achterlaten?', wil de rechter weten.
De man verklaart in de rechtbank dat hij niet veel meer weet door het gebruik van drank en drugs. 'Als u dit allemaal zwaar onder invloed hebt gedaan, dan gaat uw motoriek er kennelijk niet op achteruit. U klautert door hoge ramen en via daken naar binnen', zei de rechter.

Elf aliassen

De man, die zegt uit Algerije te komen, heeft met verschillende aliassen in verschillende landen asiel aangevraagd in Europa. Hij heeft daar elf namen, komt uit Irak, Tunesië, Marokko en Algerije en heeft meerdere geboortedata. Zijn DNA komt voor in meerdere Europese databanken.
Dat wekt bij de rechter de indruk dat de man op rooftocht door Europa trekt. De man gaat hier niet op in. Voor het Openbaar Ministerie zijn de elf diefstallen wel bewezen. Ze eist daarom een celstraf van 2,5 jaar.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.