Brugwachters in onze provincie gaan niet langer 'ritsend bedienen'

Een open brug in Stad
Een open brug in Stad © Jos Schuurman/FPS
Brugwachters in onze provincie zullen niet langer twee bruggen tegelijkertijd bedienen om vrachtschepen te laten passeren. Dat advies van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft het provinciebestuur overgenomen.
Na verschillende incidenten, waaronder de aanvaring met de Paddepoelsterbrug, is door meerdere instanties onderzocht wat de gevolgen zijn van 'ritsend bedienen'. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid is een van deze instanties.

Risicoverhogend ritsen

De conclusie: 'ritsend bedienen', oftewel het tegelijkertijd bedienen van meerdere bruggen, werkt risicoverhogend.
Het is steeds drukker op de vaarwegen en teveel tegelijkertijd leidt af
Fleur Gräper - gedeputeerde
Daarom is de werkwijze veranderd. 'Nu is het zo dat de brugwachter op afstand bedient. Hij doet eerst de ene brug open en dicht. Vervolgens opent en sluit hij volgende brug', zegt gedeputeerde Fleur Gräper.
'Het is steeds drukker op de vaarwegen en teveel tegelijkertijd leidt af. De brugwachter is dan niet volledig geconcentreerd in een handeling en dat creert onveilige situaties.'

Onderzoek naar overdracht

In de toekomst zal de afstandsbediening van alle bruggen in onze provincie mogelijk overgedragen worden aan Rijkswaterstaat. Binnenkort start Rijkswaterstaat samen met de provincie een onderzoek hoe die overdracht zo goed mogelijk kan plaatsvinden.
Daarbij is het ook mogelijk dat Rijkswaterstaat haar eigen bruggen zal bedienen, en de provincie weer haar eigen bruggen. Dat zorgt wel voor een financieel kostenplaatje, want dan moet de provincie nieuwe bedieningsposten bouwen.