Handgeschilderd Groningen-jasje springt in het oog op Fashion Week: 'Heel tof'

De achterkant van het jasje met onder meer de Prinsentuin
De achterkant van het jasje met onder meer de Prinsentuin © Elwin Baas/RTV Noord
De Prinsentuin met op de achtergrond de Martinitoren. Dat tafereel schilderde Vivian Zandhuis op het door haar ontworpen jasje. En dat Groningen-jasje viel op tijdens de Amsterdam Fashion Week.
Stadser kan het tafereel op de achterkant van het jasje bijna niet. Toch oogstte ze er ook succes mee in de hoofdstad, getuige de vele positieve reacties die ze kreeg na de presentatie van het speciale jasje. 'Dat was echt heel tof, het was een heel mooie setting.'
Zandhuis studeerde Ruimtelijke Vormgeving in Zwolle. Voor haar afstudeerproject kreeg ze de best mogelijke beoordeling, maar het leverde haar nog veel meer op. De Stadjer werd uitgekozen voor het talentenprogramma van de Fashion Week. En als bonus verdiende ze ook nog een stageplek bij modeontwerper Duran Lantink.

De Ploeg

Hoe kwam ze op het idee van het Groningen-jasje?'Inspiratie was de Groningse Kunstkring De Ploeg', vertelt ze. 'De combinatie van schilderkunst en mode spreekt me erg aan,' aldus Zandhuis.
Een detail van het Groningen-jasje (Foto:Elwin Baas/RTV Noord)
Maar waarom koos ze niet gewoon voor een opdruk? Dat is toch een stuk minder werk? 'Het was inderdaad een heel groot project. Door de schildering krijgt het een andere feeling, je kan de textuur nu écht voelen. Dan wordt het toch een uniek product.'