Sluisdeuren Lauwersoog worden toegangspoort Werelderfgoedcentrum Waddenzee

Artist impression van de nieuwe bestemming van de sluisdeuren
Artist impression van de nieuwe bestemming van de sluisdeuren © Provincie Groningen
De vier oude deuren van de Robbengatsluis worden hergebruikt als 'toegangspoort' van het nog te bouwen Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog. Dat heeft de provincie besloten.
Het plan is om in de dijk, die op de route naar het Werelderfgoedcentrum ligt, een tunnel te maken en de sluisdeuren als toegangspoort aan weerszijden te plaatsen. Om straks bij het Werelderfgoedcentrum te komen, moet het publiek vanaf het parkeerterrein de provinciale weg N361 oversteken en ook 'door' de dijk.

Dertig serieuze ideeën

De provincie was op zoek naar een nieuwe bestemming voor de stormvloeddeuren van ruim tien meter hoog, 5,4 meter breed en twintig ton zwaar. Aanvankelijk deed de provincie de deuren in de verkoop, maar niet veel later ook een oproep om met creatieve ideeën te komen voor een tweede leven. Daarop kwamen veel reacties, bijvoorbeeld om ze te gebruiken als landmark in het Lauwersmeergebied.
De twintig ton zware deuren van de Robbengatsluis (Foto: Google Street View)
Naast serieuze ideeën, kreeg de provincie ook tal van ludieke reacties. Meest in het oog springend: gebruik de sluisdeuren als reservedeur voor het provinciehuis. Uiteindelijk bekeek de provincie dertig plannen serieus en werd de toegangspoort dus als beste idee beschouwd.

Tijdelijke opslag in Zeehondencentrum

Op maandagochtend 30 maart worden de sluisdeuren uit de sluis getakeld en overgedragen aan Niek Kuizenga. Hij is initiatiefnemer van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee en directeur van het Zeehondencentrum Pieterburen, waar de deuren voorlopig worden opgeslagen.

Besluit

Een meerderheid van de gemeenteraad van Het Hogeland lijkt in te gaan stemmen met het Werelderfgoedcentrum. Op 18 maart vergadert de gemeenteraad opnieuw en moet blijken of de bouw inderdaad door kan gaan.