Binnenstad moet schoner: 'Spreek elkaar erop aan'

Afval bij een aantal vuilcontainers (archief)
Afval bij een aantal vuilcontainers (archief) © Nico Swart/RTV Noord
De binnenstad moet schoner, vindt de gemeente Groningen. Uit een enquête onder inwoners blijkt dat doelstellingen niet gehaald worden. In de rest van de stad wordt het onderhoud door de gemeente hoger gewaardeerd.
'We werken er hard aan ook de binnenstad schoner te krijgen, maar vragen inwoners om mee te helpen', zegt wethouder Glimina Chakor (GroenLinks).

Grotere afvalbakken en spetterkit

De gemeente heeft al maatregelen genomen om het centrum schoner te krijgen, zegt wethouder Chakor. 'Er staan grotere afvalbakken in het centrum, en we hebben op die afvalbakken spetterkit aangebracht.'
Spetterkit is een kit die voorkomt dat afvalcontainers beplakt of beklad kunnen worden. 'We weten dat wanneer het er schoon uit ziet, je het ook schoon wilt houden', stelt de wethouder.

Elkaar aanspreken

Chakor wil dat mensen elkaar in de binnenstad meer gaan aanspreken, als ze de boel vies maken. 'Ik ben opgevoed met het idee dat je als je afval hebt, je het in je zak stopt en het daarna in de prullenbak gooit. Maar onze jeugd heeft daar andere ideeën over', zegt de wethouder. 
'En misschien hebben andere mensen dat ook. Ik kan soms ook wel eens iets doen waar jij me best op mag aanspreken', zegt Chakor, die niet roomser dan de paus zegt te zijn. 

Samen schoonhouden

En dus doet Chakor een oproep: 'Laten we samen onze gemeente schoonhouden', zegt ze. 'Wij kunnen aan de ene kant constant gaan zitten vegen en schoonhouden, maar als jij aan de andere kant rommel zit te schoppen werkt het ook niet.'