Eén school in Stad met te veel lood in drinkwater, rest is veilig

Bijna op alle scholen in Stad kan weer uit de kraan worden gedronken
Bijna op alle scholen in Stad kan weer uit de kraan worden gedronken © Koen van Weel/ANP
Het drinkwater op vrijwel alle basisscholen in Stad waar leerlingen de afgelopen weken uit voorzorg flessenwater dronken, is veilig. Dat meldt scholenorganisatie Openbaar Onderwijs Groningen in een brief aan ouders van leerlingen.
'Alleen het water op de locatie Jacobijnerstraat van de Borgmanschool vertoont hogere loodwaarden dan gebruikelijk', stelt een woordvoerder van de scholenorganisatie in een toelichting.

Lood in leidingenstelsel?

Omdat er geen loden leiding is gevonden op die school, moet nader onderzoek uitwijzen of ergens in het leidingenstelsel nog lood aanwezig is. Tot die tijd blijven leerlingen en medewerkers drinkwater uit flesjes gebruiken.
Op de Joseph Haydnschool, locatie Haydnlaan, werd eerder al een loden waterleiding gevonden. Die is inmiddels weggehaald.

Onderzoek

De onderwijskoepel deed de afgelopen weken op negen basisscholen onderzoek naar de aanwezigheid van loden waterleidingen en naar de hoeveelheid lood in het drinkwater.
Bij elf van de dertien onderzochte schoollocaties (sommige scholen hebben meerdere locaties) werden geen loden waterleidingen aangetroffen en is het leidingwater veilig. 'Het voldoet bij regulier gebruik ruimschoots aan de Europese norm', zo staat in de brief aan de ouders. Die norm ligt op tien microgram per liter.

Weer water uit de kraan drinken

De scholenorganisatie schrijft in de brief dat leerlingen en medewerkers 'gerust weer' gebruik kunnen maken van water uit de kraan.
De voorraad met waterflesjes die leerlingen en medewerkers de afgelopen tijd uit voorzorg gebruikten, worden deze week opgemaakt. De lege flesjes worden gerecycled of hergebruikt bij projecten op de scholen, verzekert de scholenorganisatie.

Welke scholen?

Het onderzoek werd uitgevoerd op de volgende negen scholen: de Borgmanschool (locaties Vinkenstraat, Jacobijnerstraat, Kijk in 't Jatstraat en Warmoesstraat), de Siebe Jan Boumaschool, de Oosterhoogebrugschool, de Petteflet, de Starter, de Driebond, de Bekenkampschool, Joseph Haydnschool (locaties Coendersweg en Haydlaan) en Karrepad.