Opvolger van Tegenwind N33 gaat zich focussen op laagfrequent geluid

Een zichtbaar emotionele Lies Zondag neemt afscheid
Een zichtbaar emotionele Lies Zondag neemt afscheid © Martijn Klungel/RTV Noord
De opvolgers van de recent opgeheven actiegroep Tegenwind N33 gaan zich focussen op de negatieve gezondheidseffecten van laagfrequent geluid geproduceerd door windturbines.
Dat maakte Jan Nieboer van Platform Storm woensdagavond bekend. 'Wij denken dat we onszelf 'Stichting Windturbineziektes' gaan noemen', vertelt Nieboer in het dorpshuis van Meeden. Platform Storm en Tegenwind N33 werkten nauw met elkaar samen. 

Afscheid Lies Zondag

Eerder nam Lies Zondag, bestuurder van Tegenwind N33, op emotionele manier afscheid. Zij stopt, na 10 jaar, met actief actievoeren omdat bij haar naar eigen zeggen de fut eruit is.
Zo nam Lies Zondag afscheid tijdens een bewonersbijeenkomst:
Nieboer hoopt met speciale meetapparatuur aan te kunnen tonen dat mensen klachten krijgen vanwege het zogenoemde laagfrequent geluid, afkomstig van windturbines. 'Wij gaan het laagfrequent geluid meten bij mensen die klachten krijgen na de plaatsing van windturbines. We hopen op die manier een rode draad te kunnen ontdekken', aldus Nieboer.
Dit is laagfrequent geluid:
Met deze nieuwe strategie hoopt de actievoerder als nog te bereiken dat de windturbines langs de N33 en in Drenthe zullen verdwijnen. Daar heeft hij dan ook het volste vertrouwen in: 'De wal gaat het schip keren. Op het moment dat gezondheidsklachten evident zijn, dan zal het RIVM ook zeggen dat ze het onderschat hebben', aldus Nieboer.

Eigen onderzoek gemeente Veendam en Midden-Groningen

Woensdag werd ook bekend dat de gemeente Veendam en Midden-Groningen gaan onderzoeken of laagfrequent geluid wordt geproduceerd door windturbines. De eerste paar metingen, zogenaamde nulmetingen, zijn uitgevoerd om deze later te vergelijken met wanneer er daadwerkelijk windmolens staan.