Groningen moet groener: 'Uniek en ambitieus plan' kost twee miljoen euro

Een artist impression van hoe de straat in Selwerd eruit moet komen te zien
Een artist impression van hoe de straat in Selwerd eruit moet komen te zien © Gemeente Groningen
De eerste plannen voor de vergroening van de stad Groningen liggen klaar. 'Denk aan 30.000 vierkante meter aan extra groen per jaar', zegt wethouder Glimina Chakor (GroenLinks).
De gemeente, die eerder deze week nog de zaag zette in 92 bomen bij Zernike, wil ieder jaar ook duizend nieuwe bomen planten. 

Selwerd

De plannen van Chakor, ze heten 'Vitamine G', zijn nog een concept. De wethouder spreekt al wel over een 'uniek en ambitieus plan'.
Chakor wil de komende weken vooral horen wat inwoners willen. 'Dat hebben we bijvoorbeeld al gedaan in Selwerd', zegt Chakor. 'Daar geven mensen aan dat ze een groenere, aantrekkelijkere wijk willen.'

'Blik eruit'

Op een foto van een straat in Selwerd is een herkenbaar straatbeeld te zien: een trottoir met wat bomen en een straat met geparkeerde auto's.
Een voor/na-slider waarmee je de verschillen kunt zien
'We halen het blik eruit', verwijst Chakor naar de auto's. Ook de weg zelf en een deel van het trottoir moet verdwijnen, is te zien op een tekening van de gemeente die de toekomstige straat moet laten zien.
'Je krijgt dan een paradijs', zegt Chakor zichtbaar enthousiast. 'Een groen paradijs waar natuur, dieren en mensen samenkomen en kinderen kunnen spelen.'

Auto voor de deur

Kunnen bewoners van Selwerd hun auto straks dan niet meer voor de deur plaatsen?
'We zien dat mensen steeds meer hunkeren naar vergroening', zegt Chakor. Collega-wethouder Roeland van der Schaaf stelt dat mensen hun auto elders moeten parkeren. 'We denken echt dat een wijk als Selwerd met minder parkeerruimte toe kan.'

Pleinen vergroend

In 2020 begint de vergroening in verschillende delen van de stad zichtbaar te worden. Zo worden het Schouwburgplein, de Sint Jansstraat en het Damsterplein vergroend.
Ook het project om de Grote Markt te vergroenen wordt verder uitgewerkt. Ook komt er een plan voor een groenere Westerhaven.

'Alles kost geld'

Wat het gaat kosten? 'Alles kost geld', weet ook wethouder Chakor. 'Voor niets gaat de zon op. We hebben dan ook geld gereserveerd voor deze ambities.'
Op het antwoord op de vraag hoeveel de plannen precies gaan kosten moet Chakor het antwoord in eerste instantie schuldig blijven.
Haar woordvoerder meldt later dat er twee miljoen euro voor de vergroening van de gemeente Groningen is gereserveerd. Helemaal zeker is de hoogte van dat bedrag echter nog niet: 'Het is nog wel afhankelijk van de uitvoeringsagenda en het advies dat de gemeenteraad geeft.'