Cel- en taakstraf voor brandstichting kippenschuren Kiel-Windeweer

© ProNews
Een 27-jarige man uit Hoogezand is voor brandstichting op 7 juli bij een vleeskuikenbedrijf in Kiel-Windeweer veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Bij de brand kwamen 100.000 kippen om het leven.
De man kreeg ook een celstraf van 360 dagen opgelegd, waarvan 208 dagen voorwaardelijk. Hij hoeft niet meer naar de gevangenis. Hij heeft het onvoorwaardelijke deel al uitgezeten. 
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden 24 maanden gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De rechtbank vond het belangrijk dat de ingezette behandeling wordt voortgezet. De rechter hield, net als het OM, rekening mee dat de man kampt met een ontwikkelingsstoornis en een verstandelijke beperking. De daad kan hem daardoor in verminderde mate worden aangerekend. 

Onbehouwen gedrag

De man was die avond bij een schuurfeest en kreeg daar een conflict met een groep jongens over zijn onbehouwen gedrag richting een meisje. De Hoogezandster liep een blauwtje en verliet het feest. Kort daarop gingen twee kippenschuren in vlammen op. 
Op camerabeelden was te zien hoe een man een auto in brand stak en het vuur oversloeg. De beelden gingen viraal en de 27-jarige werd herkend als de brandstichter. Hij kon zich weinig van de bewuste avond herinneren. Hij had veel alcohol gedronken. Tijdens de brand zou hij verderop in een weiland hebben gelegen. 

Geheugenverlies

De rechter nam het de man kwalijk dat hij niets heeft gedaan om de gevolgen te beperken. Daarentegen verschuilt de man zich achter een geheugenverlies, waar hij naar eigen zeggen die avond aan leed. Het slachtoffer was willekeurig gekozen. De brand zorgde voor een groot gevoel aan onveiligheid en veel angst in de buurt. De rechter noemde het een lichtpuntje, dat de 27-jarige zich schuldbewust opstelde tijdens de zitting. 
De Hoogezandster wacht nog een fikse schadeclaim van de benadeelde kippenboer. Dit wordt via een civiele procedure op de 27-jarige verhaald.