Damsters zijn boos: 'Alles om ons heen wordt versterkt, behalve bij ons'

Ze worden elke dag wakker door het lawaai van heien, zagen en slopen. Maar zelf hebben de bewoners van twee straten in de wijk Opwierde in Appingedam na vier jaar wachten nog geen duidelijkheid over hun woning.
'Ons leven staat stil', lieten ze donderdagavond bezorgd weten tijdens een commissievergadering van de raad.

Lagere prioritering

Het gaat om de bewoners van ruim vijftig huizen aan de Wethouder Huismanlaan en de Secretaris Holscherlaan. In 2016 hoorden ze dat alle huizen in hun wijk versterkt zouden worden. Maar door de invoering van het omstreden HRA-model hebben de huizen in deze twee straten een lagere prioritering gekregen.
De bewoners weten daardoor niet wat er met hun huis gaat gebeuren, terwijl om hen de ene na de andere woning wordt gesloopt en herbouwd. Tientallen kwamen naar de raadsbijeenkomst, waar Cindy Looye Sinnema namens de buurt sprak.

Vijver gescheiden

'Onze woningen komen uit dezelfde bouwperiode, staan op dezelfde grond en worden slechts door een vijver en een weg van de andere woningen gescheiden. Maar meer informatie krijgen wij niet', zegt Sinnema.

Schrijnend

Wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) vindt de situatie schrijnend: 'Wij hebben bij het Rijk gestreden voor een gebiedsgerichte aanpak, maar daar is helaas niet voor gekozen. Er zijn straks dorpen waar de helft nieuwbouw krijgt en de andere helft niet. Dat is voor de mensen vreselijk, maar wel realiteit.'
Een halfjaar geleden kregen de bewoners voor het laatst een brief over hun situatie van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) met hun risicoprofiel: 'Ons huis heeft een licht verhoogd risico, maar de buren van vijf meter verderop hebben een verhoogd risico.'

Oproep aan Rijk

Raadsleden vinden dat de groep zo snel mogelijk duidelijkheid moet krijgen: 'Ik kan het me goed voorstellen, zeker als je ziet wat er om je heen gebeurt', zegt Bert Raangs (CDA).
SP-raadslid Harry Rozema stelt voor om een gemeenschappelijke motie naar de Tweede Kamer sturen, om het Rijk op te roepen aan deze ongelijkheid een einde te maken. Daar staan andere partijen achter. Ook willen ze dat de bewoners gecompenseerd worden.

Infoavond

Usmany heeft toegezegd dat er binnen enkele weken een infoavond komt met de bewoners. De wethouder wil dat de NCG daar duidelijkheid geeft voor de bewoners.