Coronamaatregel Qbuzz: 'Stap achter in de bus'

Een bus met de boodschap om achter in te stappen
Een bus met de boodschap om achter in te stappen © Qbuzz
Vanwege de coronacrisis rijden er vanaf vandaag geen nachtbussen meer in onze provincie. 'We verwachten niet dat reizigers daar nog gebruik van willen maken', zegt Michel van der Mark van Qbuzz.
Mensen die met de bus reizen moeten de komende tijd aan de achterkant instappen. Die maatregel wordt genomen om chauffeurs en reizigers zo weinig mogelijk met elkaar in contact te laten komen.
Qbuzz heeft chauffeurs geïnstrueerd en hangt posters aan deuren om reizigers aan de maatregelen te herinneren.

Geen losse kaartjes te koop

'Mensen moeten ook achterin de bus inchecken met hun OV-chipkaart. Er zijn voorin de bus geen losse kaartjes meer te koop, ook om contact tussen chauffeur en reiziger te voorkomen', stelt Van der Mark.

Ongewijzigde dienstregeling

De dienstregeling blijft verder ongewijzigd. Ook buslijn 15 in de stad Groningen richting Zernike blijft gewoon rijden. Dat gebeurt ondanks het feit dat de Hanzehogeschool en de RUG alle colleges hebben geschrapt. Er wordt alleen nog online lesgegeven.
'Het is niet mogelijk om alle bussen naar Zernike te schrappen', zegt Van der Mark. 'Chauffeurs zijn ingepland en zitten in die planning op meerdere buslijnen. Het is zeer complex om een bepaalde lijn er dan uit te halen.'

Minder reizigers

'Er zijn duidelijk minder mensen die van de bus gebruikmaken', zegt Van der Mark. Ondanks dat wordt de normale dienstregeling dus gevolgd, op nachtbussen en extra bussen na.
Mbo-scholen en middelbare scholen zijn wel nog steeds open. Dat noemt Qbuzz 'heel bepalend' voor het feit dat de normale dienstregeling wordt gevolgd.

Alsnog vakantiedienstregeling

Van der Mark sluit niet uit dat in de loop van volgende week alsnog de vakantiedienstregeling wordt ingevoerd. 'Dat gebeurt alleen als scholen alsnog sluiten', zegt hij. 'Mocht dat gebeuren, dan zorgen we ervoor dat er wel extra bussen naar ziekenhuizen rijden.'

Arriva houdt vast aan normale dienstregeling

De treinen van Arriva blijven volgens de normale dienstregeling rijden. De NS heeft sinds vrijdagochtend de extra treinen tussen Groningen en Assen in de spits geschrapt. De spitstreinen van Arriva richting Zuidhorn rijden wel gewoon.