Zeehondencreche vraagt om extra geld

PIETERBUREN - De zeehondencreche in Pieterburen heeft extra geld nodig om de zeehondenziekte te bestrijden.Komt dat geld er niet, dan raakt de creche in financiele problemen’, aldus directeur Lenie ’t Hart.
Volgens ’t Hart heeft de creche zeker 100.000 euro nodig. Vooral het vervoer van zieke zeehonden kost veel geld. De zeehondencreche heeft particulieren ingeschakeld om zieke dieren te vervoeren. De zeehonden mogen niet op de reguliere veerboten om verspreiding van het virus tegen te gaan.
De creche staat in de startblokken om de toestroom van dode en zieke zeehonden de baas te kunnen. Zo zijn er extra douches en opvanghokken klaar gemaakt en hebben de vrijwilligers in Pieterburen een speciale training gehad.
De zeehondenziekte in het Waddengebied heeft inmiddels epidemische vormen aangenomen. De afgelopen drie weken kwamen vijftig ernstig zieke dieren binnen in Pieterburen. Naar verwachting zal dit aantal verder toenemen tot circa dertig per week. Op Vlieland en in de Eemshaven staan inmiddels speciale diepvriescontainers waar de dode zeehonden in worden bewaard.
Zieke zeehonden, die bij de creche in Pieterburen worden gebracht gaan direct in quarantaine en worden daarna gevaccineerd.