De Noord 9 van zaterdag 14 maart

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.

Surf naar rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Jan Henk de Groot - Noar Stad

Jan Henk is al vaak in de Noord 9 te vinden. Met zijn muzikale broeders Alex Vissering en Edwin Jongedijk als 'De Troebadoers', maar ook solo. Zo heeft hij #1-hits met 'Vuurtje kieken' (2017) en 'Bonney' (2017). En met 'Mamme van Michel' staat hij al jaren in de Top 10 van Alle 50 Goud. Afgelopen herfst is De Groots derde streektaalalbum verschenen, getiteld 'De wolf is trug'. Bij zijn vorige platen hield hij zelf de regie. Bij dit album zit Harmen Ridderbos van de Groninger band Town of Saints achter de knoppen: samen met de Groot is hij verantwoordelijk voor de sound van 'De wolf is trug'. Tegen RTV Noord zei Jan Henk: 'Het zijn liedjes die je van me gewend bent, maar het gaat ook de wat steviger kant op. Er zitten wat synthesizers in. Volgens mij wordt het een avontuurlijke plaat.' Beluister 'Zin aan'. Beluister 'Noar Stad' hier.

2. Harm Tabak & The Flashbacks - Dichterbie

Harm Tabak draait al wat jaren mee in de Groninger muziek: In allerlei formaties en samenwerkingsverbanden maakt hij muziek, onder andere met het duo K2 en streektaalmuzikant Eltje Doddema. Nu heeft hij voor de tweede keer een hit in de Noord 9 te pakken, samen met zijn Flashbacks.

3. Them Dirty Dimes - Bald and alone

Groningse band rond zanger/gitarist Gijs de Groot. Hij ontmoet songwriter/gitarist Johan Stolk en ze blijken een grote liefde te delen: de voor muziek uit de jaren '20 van de vorige eeuw. Aan het einde van 2018 beginnen ze Them Dirty Dimes, met drummer Wessel de Vries, contrabassist Severiano Paoli en trompettist Joas Zuur. Beluister 'Bald and alone' hier.

4. Bert Hadders - Dreumer

Onder de titel 'Streekgenoten - Joden in de Veenkoloniën' heeft Bert Hadders vorig jaar een voorstelling gemaakt rond de muzikale Joodse familie Stoppelman uit Oude Pekela. Dat stuk maakte hij met historicus Beno Hofman en het Veenkoloniaal Symfonie Orkest. 'Dreumer' is een van de liedjes uit die voorstelling en die heeft Hadders nu opgenomen en uitgebracht. Beluister de single hier.

5. Small Town Bandits - Noises

Small Town Bandits is een vierkoppige band uit de stad Groningen. Die bestaat uit drummer Gijs Arends, bassist Rik Huizing, gitarist Selim Boukhris en zanger/gitarist Ruben van Hemmen. De Groningse folk-popband heeft vorig voorjaar in de finale van De Grote Prijs van Nederland gestaan. Ze mochten optreden in een vol gepakt Paradiso in Amsterdam. De mannen zijn als publieksfavoriet naar de finale gegaan, maar hebben geen prijs mee naar huis genomen. De liedjes van de groep kenmerken zich door melodische, opzwepende nummers met meerstemmige harmonieën. Beluister 'Noises' hier.

6. Blanks - Sweaters

Met zijn vorige single staat hij nog op #1 en nu dient zijn nieuwste liedje zich al aan. Blanks is een van de productiefste muzikanten van onze provincie. Achter de naam Blanks gaat Simon de Wit uit Harkstede schuil. Hij heeft al jaren een eigen YouTube-kanaal waar hij aan de lopende band filmpjes plaatst. Ook maakt hij muziek, zowel eigen liedjes als covers. Bij het schrijven en maken van zijn muziek vraagt hij vaak zijn volgers op sociale media om hulp. Hij ging al rond op internet met een cover van rapper Drake en deejay Armin van Buuren. Nu heeft Simon onder de naam Blanks alweer een hit te pakken in de Noord 9. Na een #1-notering voor 'Don 't stop' volgen 'Wave', 'Higher', 'Bittersweet' en 'Everything's changing'. Zijn nieuwste single 'Sweater' gaat over geen zin hebben om uit te gaan en te doen alsof je lol hebt, maar gewoon lekker thuis willen blijven in je gemakkelijke kleren. De muzikant omschrijft het afgelopen jaar als een 'rollercoaster'. 'Een hoogtepunt is dat ik een miljoen abonnees heb gehaald op mijn Youtube-kanaal. Dat was echt bizar', vertelt Blanks aan RTV Noord. 'Ook is mijn eigen muziek meer dan een miljoen keer afgespeeld op Spotify. Een jaar geleden dacht ik nog dat het onmogelijk was.' Bekijk de clip van Blanks nieuwste hit 'Sweater' hier.

7. Colin Mooijman - Het is goed zo

De naam van Colin Mooijman was ruim 10 jaar geleden verbonden aan de rapgroep de Noordelijke Alliantie. Juist als Colin als rapper succes heeft, stopt hij met muziek maken. Op TV Noord vertelt Mooijman dat hij niet meer 'comfortabel was met alles wat m'n passie was'. Inmiddels is het vuurtje weer flink aangewakkerd. In 2019 maakt Mooijman muziek geïnspireerd op kunst uit het Drents Museum en haalt daarmee de finale van Art Rocks in Paradiso. Na de single 'Niet zo serieus' (#4 in 2019) is er nu 'Het is goed zo'. Bekijk de clip van 'Het is goed zo' hier.

8. Wat Aans! & Wia Buze - Grunnegs hoop

In juni vorig jaar is het debuutalbum van de rappers van Wat Aans! verschenen. Op het album met de titel 'Grunnegs hoop' staan zeven tracks van rappers Teun Heuvel en Rik Baptist. Eén nummer hebben de mannen gemaakt samen met Termunter zangeres Wia Buze. De samenwerking op het album met Wia Buze is tot stand gekomen door een idee van Niiwino Geertsema. De RTV Noord-presentator dacht in goed gezelschap en een biertje op de bar aan Ali B. en zijn programma 'Op volle toeren' waarin Ali B. een link legt tussen evergreens van bekende Nederlandse artiesten en huidige jonge talentvolle rappers. Het resultaat: 'Grunnegs hoop'. Het nummer gaat over de Groningse hoop over de aardbevingsproblematiek en de Grunneger toal. Beluister 'Grunnegs hoop' hier.

9. Tamar - Niet verder dan hier

In 2016 staat Tamar al vijf weken in de Noord 9, dan onder haar volledige naam Tamar Lewis met 'Nooit te weinig tijd voor een liedje' (#6). Al in 2010 leren we Tamar kennen als ze in Café Martini haar liedje 'Canvas' speelt. In 2014 houdt de zangeres en liedjesschrijfster met Brenda Rose een zomerdialoog. De twee vriendinnen sturen elkaar alleen geen brieven maar liedjes, via YouTube. Tamar schrijft en zingt over alles wat ze ziet, meemaakt en hoopt. Ze laat zich inspireren door artiesten als Brooke Fraser, Venice en Amos Lee. Tamar Lewis wint in 2010 de singer-songwriterscontest De Nootuitgang in Groningen en in datzelfde jaar staat ze in de finale van de Grote Prijs van Nederland in Paradiso. In 2011 geeft Tamar een showcase tijdens Eurosonic/Noorderslag, en staat ze onder andere tijdens het Bevrijdingsfestival op het Local Heroes-podium en geeft ze huiskamerconcerten door het hele land. Voor haar nieuwste liedje werkt Tamar samen met Gijs van Veldhuizen (van Swinder) en Harmen Ridderbos (Town of Saints). Beluister 'Niet verder dan hier' hier.

Meer over dit onderwerp:
noord9 muziek radio ookopnoord GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws