Koninklijke Horeca: 'De paniek is nu wel compleet'

Het terras wordt opgepakt in het centrum van Stad
Het terras wordt opgepakt in het centrum van Stad © RTV Noord/Martijn Folkers
'Ondernemers hadden in de aanloop al erge zorgen, maar nu heerst er verslagenheid. De paniek is nu wel compleet.'
Dat zegt Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland. Die in een eerste reactie ook zegt dat er begrip is voor de maatregelen: 'De volksgezondheid staat voorop.'

Voor Groningen is het menens

De horecadirecteur merkt op dat Groningen de laatste provincie was met een coronapatiënt.
'Groningen was tot vandaag het minst getroffen, maar nu geldt het effect voor heel Nederland en dus is het ook voor Groningen nu menens.'
Wij hebben 5,1 miljard nodig om ervoor te zorgen dat de horeca niet inklapt
Dirk Beljaarts - Koninklijke Horeca Nederland

'Impact wordt enorm'

'Het effect was al merkbaar bij het verbod op meer dan 100 mensen, maar nu zie je dat de impact enorm wordt', gaat Beljaarts verder.
'Men is echt angstig en heeft de vraag of de horecazaak er nog wel is, over een paar maanden.'

Miljardensteun nodig

KNH vindt het essentieel dat er onmiddellijk steun komt voor horecaondernemers en doet daarom als eerste branche een claim op het nieuwe steunfonds van de overheid.
Beljaarts: 'Wij hebben 5,1 miljard nodig om ervoor te zorgen dat de horeca niet inklapt.'
Het bedrag moet bestaan uit verschillende maatregelen, zoals 'een snelle en toegankelijke' werktijdverkortingsregeling en het borgen van de inkomens van ondernemers door onder meer uitstel van (voorlopige) aanslagen inkomstenbelasting.

Uitstel van btw

Ook wil KHN dat de eet- en drinkgelegenheden uitstel krijgen van btw-afdrachten, renteloze overbruggingskredieten krijgen, uitstel of (tijdelijke) ontheffing krijgen voor het betalen van belastingen. Ook hoopt de horeca-organisatie dat private noodfondsen, zoals die van brouwerijen en andere leveranciers, fiscaal vriendelijk worden behandeld.