Noodonderdak voor asielzoekers vanwege sluiting aanmeldcentrum Ter Apel

Het azc in Ter Apel
Het azc in Ter Apel © ANP
Er komt noodonderdak voor nieuwe asielzoekers die zich melden in Nederland. Dat maakt het ministerie van Justitie en Veiligheid maandagavond bekend.
Sinds maandag kunnen asielzoekers zich niet meer aanmelden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, het enige aanmeldcentrum in Nederland. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol besloot om ze voorlopig niet toe te laten vanwege het coronavirus. 

Onderdak

Omdat het noodonderdak nog gerealiseerd moet worden, mogen asielzoekers die zich vandaag bij het aanmeldcentrum gemeld hebben daar slapen. Het gaat volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid om een klein groepje mensen, omdat de instroom van asielzoekers de afgelopen dagen is afgenomen. 
Hoe het noodonderdak er precies uit gaat zien is nog niet helemaal bekend. Mogelijk zijn het paviljoens of tenten, maar ook bestaande gebouwen kunnen daarvoor gebruikt worden. Ook is nog niet bekend waar het komt.

'Uitzonderlijke situatie'

'Dit is een zeer uitzonderlijke situatie waarin heel Nederland te maken krijgt met uitzonderlijke maatregelen. Snel en onconventioneel handelen is daarbij noodzakelijk', zegt staatssecretaris Broekers-Knol.

Medewerkers beschermen

De maatregelen zijn genomen om de medewerkers van betrokken organisaties en huidige bewoners van azc's te beschermen tegen besmetting', schrijft het ministerie van Justitie en Veiligheid. 'Dit omdat van vreemdelingen niet steeds en op voorhand bekend is of ze misschien het virus onder de leden hebben.' De maatregelen gelden in ieder geval tot en met 6 april.