Rutte: 'Maatregelen tegen coronavirus ongekend in vredestijd'

Mark Rutte spreekt het land toe
Mark Rutte spreekt het land toe © ANP
Premier Mark Rutte heeft in zijn toespraak gezegd dat de maatregelen tegen het coronavirus ongekend zijn voor een land in vredestijd. Dat zei hij in een televisietoespraak vanuit zijn werkkamer in het Torentje.
Hij bood zijn medeleven aan aan de nabestaanden en aan degenen die lijden onder longvirus. 'Je vraagt je af: gebeurt dit echt!, zei hij.

Vragen

De premier snapt dat iedereen veel vragen heeft over allerlei dagelijkse zaken. Vooral ouderen en mensen met een zwakke gezondheid hebben grote zorgen, zei Rutte. Juist voor hen zullen de risico's zo klein mogelijk moeten worden gemaakt.
Hij benadrukte dat bij het treffen van maatregelen wordt vastgehouden aan de kennis van de deskundigen. 'Hun adviezen zijn vanaf het begin leidend', aldus Rutte.

'Maximaal controleren'

De premier legde drie scenario's uit die Nederland kan volgen. Daarbij kiest het kabinet om het virus 'maximaal te controleren.' Dat betekent dat wordt geprobeerd met de maatregelen de piek van de besmetting af te vlakken en uit te smeren over een langere periode.