Oppositiepartijen Stad willen uitstel gemeentelijke belastingen voor ondernemers

Het tijdelijke stadhuis in Stad aan de Radesingel
Het tijdelijke stadhuis in Stad aan de Radesingel © Marten Nauta/RTV Noord
Vier oppositiepartijen in de gemeente Groningen willen dat ondernemers die schade lijden door de coronacrisis voorlopig uitstel krijgen bij het betalen van gemeentelijke belastingen.
'Vele ondernemers zagen hun zaak leeg stromen, en sommigen moeten hun bedrijf verplicht sluiten. Het coronavirus raakt onze lokale ondernemers erg hard', schrijven VVD, Stadspartij en PVV.

Inkomensondersteuning

Ook de SP wil dat ondernemers worden ontzien. De partij stelt voor dat de gemeente kleine kredieten aan ondernemers beschikbaar stelt. De socialisten willen daarnaast inkomensondersteuning voor werknemers, uitzendkrachten en zzp'ers. 
Het kabinet komt aan het eind van de middag met een pakket aan maatregelen. Daardoor krijgen onder anderen zzp'ers makkelijker toegang tot de bijstand, meldt de NOS.

Weinig vertrouwen

Gezien de uitspraken van minister Wiebes, afgelopen weekend bij WNL op zondag, heeft SP fractievoorzitter Jimmy Dijk weinig vertrouwen in de aankondigingen van het kabinet. Wiebes zei dat zzp'ers er zelf voor hebben gekozen dat ze in hun inkomsten geraakt kunnen worden bij een crisis als deze.
'Daarom willen we dat de gemeente voor zzp'ers, oproepkrachten en mensen met nulurencontracten in de bres springt. Er moet een gemeentelijke regeling worden opgezet om deze mensen inkomenszekerheid te bieden en armoede te voorkomen', vindt Dijk.

Niet genoeg

Ook de VVD, Stadspartij en PVV vinden dat de gemeente met aanvullende maatregelen moet komen bovenop de maatregelen die het kabinet dinsdagmiddag zal aankondigen.
'We hebben minister-president Rutte horen zeggen dat het kabinet alles zal doen wat nodig is om de ondernemers te ondersteunen. Er worden al maatregelen getroffen, er wordt gewerkt aan nieuwe maatregelen, maar dat is niet genoeg.'