'Emotie is vaak aanraken en dat kan nu niet'

Een kaars
Een kaars © Legopicler click/Flickr.com (Public domain)
Het coronavirus heeft ook invloed op begrafenissen en crematies. Bij plechtigheden en condoleancebezoeken mogen maximaal dertig mensen aanwezig zijn.
'Samenkomen en samen met familie, vrienden en bekenden rouwen en met elkaar het verlies delen, is nu niet mogelijk', meldt de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen.

Geen koffie of thee

Naast de beperking van het aantal mensen dat samenkomt rondom een uitvaart, wordt ook geen koffie of thee meer geschonken en is er na afloop van de dienst geen nazit meer.
Ook het contact tussen uitvaartverzorger en nabestaanden is inmiddels ingeperkt. Het advies is om waar mogelijk telefonisch wensen af te stemmen en niet fysiek.
We kunnen niet knuffelen. Dat is wel een aderlating
Gretha van der Veen - uitvaartverzorger
'Wat moeilijk is, is dat emotie vaak aanraken is', zegt uitvaartverzorger Gretha van der Veen uit Peize tegen RTV Drenthe. 'Dat kan nu niet en dat zal even wennen zijn. We kunnen niet knuffelen. Dat is wel een aderlating.'
Een liefdevolle oplossing ziet Van der Veen wel. 'De hand op je hart en en een knikje. Volgens mij kun je zo veel warmte meegeven.'