Friesland doet voorstel grenscorrectie Schiermonnikoog

Wordt Schier weer helemaal Fries?
Wordt Schier weer helemaal Fries? © RTV Noord
De Gedeputeerde Staten van Friesland hebben een nieuwe stap gezet in de procedure om heel Schiermonnikoog weer bij die provincie te trekken. Het provinciebestuur keurde een herindelingsontwerp van de gemeentegrenzen goed.
De provincie Groningen ging eerder al akkoord met het verzoek van Friesland om een grenscorrectie door te voeren. Nu heeft Friesland dus een voorstel gedaan voor de exacte contouren van die correctie.

Geul van de Eilanderbalg

Het voorstel is om de nieuwe grens in het midden van de geul van de Eilanderbalg te leggen. Dat is ook gedaan bij de vorige aanpassing aan de gemeente- en (tegelijkertijd) provinciegrens in 2006.
De gemeenteraden van Schiermonnikoog, Het Hogeland en de provincie kunnen nu reageren op het voorstel. De Friezen willen de correctie op 1 januari volgend jaar in laten gaan.

'Overzichtelijk'

Schiermonnikoog 'wandelt' de gemeente Het Hogeland binnen, doordat aan de oostkant van het eiland zand aanspoelt door de werking van eb en vloed. Het deel van Schiermonnikoog dat in de provincie Groningen ligt, is volgens de gemeente 2,8 hectare groot en ligt aan de oostkant.
Het Hogeland gaf eerder al aan met een correctie akkoord te willen gaan om het op bestuurlijk vlak overzichtelijk te houden. Dat is bijvoorbeeld van belang bij een ramp zoals met de MSC Zoe, aldus de gemeente.

Tegengeluid

Toch zijn er ook tegengeluiden. Zo vindt GemeenteBelangen Het Hogeland dat de gemeente best beslissingen kan nemen over het stuk Schiermonnikoog dat nu in Groningen ligt.