Noodopvang asielzoekers komt niet in Ter Apel

De noodopvang voor asielzoekers die nu naar Nederland komen, komt niet in Ter Apel. Dat heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol laten weten aan de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, Koen Schuiling.

Sinds maandag kunnen asielzoekers vanwege het coronavirus zich niet meer aanmelden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, het enige aanmeldcentrum in Nederland. Een noodopvang, ook wel noodonderdak genoemd, is nodig om asielzoekers die nu nog naar Nederland komen gescheiden van de reguliere opvang onder te brengen. 

De noodklok

Eerder luidde burgemeester Jaap Velema van Westerwolde de noodklok. Hij wil niet dat er een noodopvang in Ter Apel wordt gecreëerd. 'Er zitten al ongeveer 1900 asielzoekers in de opvang van het aanmeldcentrum', zei hij dinsdagochtend. Ter Apel heeft al langer last van overlast veroorzaakt door een groep asielzoekers.

Schuiling zegt dinsdagavond, net nadat hij contact heeft gehad met de staatssecretaris, dat Velema gerust kan zijn: 'De noodopvang komt niet in Ter Apel'. 

Plek van opvang nog onduidelijk

Waar de opvang dan komt is nog niet duidelijk. 'We hebben vanaf gisteren tot eigenlijk dit moment heel intensief contact daarover met minister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol.'

Eerder was de verwachting dat er vandaag duidelijkheid zou komen over waar de opvang wel zal komen, maar dat wordt waarschijnlijk morgen.

Burgemeester Jaap Velema laat in een reactie weten dat hij het verstandig vindt om de druk op de huidige COA locatie in Ter Apel niet verder te verhogen en spreekt zijn waardering uit aan de medewerkers van het COA die onder deze omstandigheden hun werk zo goed mogelijk proberen te doen.

Lees ook:

Burgemeester Westerwolde: 'Noodonderdak niet in Ter Apel'
Nieuwe asielzoekers voorlopig niet welkom in Ter Apel

Meer over dit onderwerp:
vluchtelingen coronavirus TER APEL
Deel dit artikel:

Recent nieuws