Waddenburgemeesters: 'Toeristen niet meer welkom'

Toeristen kunnen nu nog steeds naar bijvoorbeeld Schier
Toeristen kunnen nu nog steeds naar bijvoorbeeld Schier © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De waddenburgemeesters roepen toeristen op om niet meer naar de Waddeneilanden te komen. Alle horeca is immers gesloten en het gezamenlijk reizen op de boot wordt afgeraden, stellen de burgemeesters in een gezamenlijke verklaring.
De gemeenten willen niet dat de medische voorzieningen op de eilanden onnodig op de proef worden gesteld.

Geen verbod

Toeristen kan niet verboden worden om naar de eilanden te gaan. Het is dus geen verbod. Daar kunnen alleen de veiligheidsregio's en het kabinet een besluit over nemen. De burgemeesters doen een oproep aan de toeristen.
Ook met minder volle boten lopen de Waddeneilanden wellicht onnodig risico op besmetting met het virus, stellen de burgemeesters. Dinsdagmorgen werd ook al duidelijk dat de eilanders zich zorgen maakten.
Na gezamenlijk overleg leek het de burgemeesters verstandig om Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog af te sluiten voor mensen van de vaste wal totdat de crisis voorbij is.

'Kom niet meer'

'Wij roepen potentiële gasten op om niet meer te komen', zegt burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog.
'De gasten zijn onder normale omstandigheden altijd van harte welkom. Maar in deze bijzondere periode is dat plotseling wat lastiger. Net als in de rest van Nederland zijn de meeste van onze voorzieningen gesloten en moet afstand tot elkaar gehouden worden. Het is dus nu niet de meest ideale tijd om de Wadden te bezoeken'.

Medische capaciteit

Ook de burgemeesters op de Waddeneilanden verwachten dat het virus daar zal komen. 'Sterker nog: ook wij moeten, zoals de premier gisteren zei, groepsresistentie opbouwen. Maar met elkaar moeten we de beperkte medische voorzieningen op de eilanden ook niet onnodig op de proef stellen.'

Eilanden in spagaat

'Het was een lastig dilemma. Want we zijn gastvrije eilanden en het was echt een moeilijke afweging. Over een tijdje zijn de toeristen weer van harte welkom', vertelt Ineke van Gent. 'Het seizoen zou weer beginnen dus dit is echt heftig en heeft ook economische gevolgen voor de eilanden.'
De boten blijven voor de eilanders wel gewoon varen.