Zorgen over virusveiligheid bouwvakkers

Bouwvakkers aan het werk
Bouwvakkers aan het werk © Jos Schuurman/FPS
FNV Bouw en Wonen maakt zich zorgen over de bescherming van bouwvakkers tegen het coronavirus. Dat zegt bestuurder Margreet Pasman.
Pasman: 'Sommige bouwbedrijven zijn goed bezig, maar we krijgen ook signalen van leden dat het hier en daar mis gaat'.  

Te dicht op elkaar

'In de bouw is het traditie om samen te schaften in een keet bijvoorbeeld', vervolgt ze, 'en dat zit je al snel te dicht op elkaar. We krijgen ook signalen dat bij grotere bouwprojecten soms te veel mensen in één ruimte schaften, en dat die te dicht bij elkaar zitten.'
'Ik kan me goed voorstellen dat bouwvakkers zich daar zorgen over maken, zeker bij grotere bouwprojecten waar de wereld aan nationaliteiten rondloopt'. 

Water en zeep

Volgens Pasman komt het ook voor dat bouwvakkers doorwerken terwijl ze niet fit zijn. 'En op niet alle bouwplaatsen is voldoende water en zeep om de handen regelmatig te wassen, terwijl dat cruciaal is voor een goede hygiëne'. 

Opdelen

De FNV-bestuurder zegt dat de problemen rond het schaften opgelost kunnen worden door de werkers op te delen in verschillende groepen. Ze vindt  dat niet alleen de bouwbedrijven verantwoordelijk zijn voor goede werkomstandigheden, maar ook de opdrachtgevers.