Oudere patiënten sneller naar woonzorgcentra tijdens coronapiek?

Mogelijk komen oudere patiënten bij een coronapiek in ziekenhuizen sneller in een woonzorgcentrum.
Mogelijk komen oudere patiënten bij een coronapiek in ziekenhuizen sneller in een woonzorgcentrum. © RTV Noord
Oudere patiënten verlaten tijdens de coronapiek mogelijk sneller het ziekenhuis, om naar een woonzorgcentrum of verpleeghuis te gaan. Teams van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) kijken hiernaar.
Het is één van de maatregelen die de druk op ziekenhuizen kan verminderen op het moment dat het coronavirus ook in Noord-Nederland hevig toeslaat.

Behoefte

Volgens een ROAZ-woordvoerder inventariseren de teams nu in hoeverre ziekenhuizen daar behoefte aan hebben. Ook is nog onduidelijk hoeveel bedden woonzorgcentra en verpleeghuizen vrij zouden kunnen maken. 
De eventuele maatregel volgt op eerdere maatregelen die de druk op ziekenhuizen verminderen, zoals het uitstellen van alle geplande zorg zonder spoed. Ook het telefonisch afhandelen van poliklinische afspraken is zo'n maatregel.

Ontwikkeling virus afwachten

Het is volgens het acute zorgnetwerk niet te voorspellen of het echt zover komt dat oudere patiënten sneller uit het ziekenhuis worden ontslagen. Dat hangt af van hoe het coronavirus zich in het Noorden ontwikkelt. 
Het UMCG laat weten elke dag te bekijken wat de verwachtingen over een dag of vijf zijn en of het ziekenhuis de zorgvraag dan nog aankan. Op dit moment worden er volgens een woordvoerder geen problemen verwacht in de komende vijf dagen.