Bloedbanken onderzoeken groepsimmuniteit tegen coronavirus

Iemand geeft bloed bij de bloedbank
Iemand geeft bloed bij de bloedbank © ANP
Nederlandse bloedbanken, waaronder die in Groningen, gaan onderzoek doen naar het coronavirus. De bloedbanken hopen zo te achterhalen hoe breed het virus is verspreid en hoe snel de samenleving immuniteit opbouwt tegen de ziekte.
'Virologen hebben ons laten weten dat ze behoefte hebben aan een handvat', vertelt een woordvoerder van bloedbank Sanquin. 'We hebben ze daarom een voorstel gedaan om ze te helpen.'

Groot onderzoek

Er wordt eerst onderzoek gedaan onder 10.000 bloeddonoren. 'We moeten een flink aantal mensen tegelijkertijd testen.' Sanquin wil te weten komen of de groep antistoffen heeft aangemaakt, zodat groepsimmuniteit kan ontstaan.'
Het plan is om die bloedtest om de zoveel weken te herhalen. Daarmee ontstaat een goed beeld van de groeiende groepsimmuniteit tegen corona in Nederland.

Toestemming

In Nederland zijn 331.000 bloeddonoren, per week geven zo'n 10.000 donoren bloed. De woordvoerder van Sanquin geeft aan dat het overgrote merendeel van de bloeddonoren toestemming heeft gegeven voor het meewerken aan dergelijke onderzoeken.