Rietproef Lauwersmeer uitgesteld tot volgend jaar

© Jan Been/RTV Noord
De provincie Groningen stelt de rietproef in het Lauwersmeergebied uit tot volgend jaar. Het besluit is genomen in overleg met waterschap Noorderzijlvest.
De rietproef, waarbij het waterpeil in het gebied met veertig centimeter wordt verhoogd, zou beginnen op 15 februari en duren tot en met 31 maart, maar door het slechte weer werd de officiële start van de proef uitgesteld.
Volgens beide overheden stond het water in het gebied door de vele regen al hoger dan gebruikelijk, maar is de tijd tot eind maart te kort om de proef succesvol uit te voeren.

Kans voor rietkragen

Tijdens de rietproef wordt het waterpeil in het Lauwersmeergebied gedurende zes weken met veertig centimeter verhoogd. Het doel is om oprukkende bomen en struiken te 'verdrinken' waardoor rietkragen de kans krijgen om weer aan te groeien. Dat zou ten goede moeten komen aan zeldzame vogels die leven in het riet, zoals de roerdomp.

Vrees voor schade

Tegen de proef was veel verzet. Boeren, recreatie-ondernemers en inwoners vreesden schade aan hun gewassen en bezittingen. Om de proef te voorkomen spanden ze een rechtszaak aan tegen Noorderzijlvest, maar de rechter oordeelde in het voordeel van het waterschap.