Geen bezoek meer voor bewoners van verpleeghuizen, uitzondering voor stervenden

© RTV Noord
Verpleeghuizen gaan dicht voor bezoekers. De maatregel gaat vrijdag in, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) na overleg van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb), waarin de meest betrokken ministers zitten. Hij spreekt van een 'ingrijpend' besluit.
De Jonge verwacht niet dat mensen nu op de laatste avond nog massaal op bezoek gaan bij de ouderen. Hij kan het niet voorkomen, maar het is volgens hem ook vooral een kwestie van 'het gebruiken van je gezonde verstand'.

Laatste levensfase

De sluiting gaat sowieso tot 6 april duren, net als de eerder aangekondigde maatregelen. Maar De Jonge waarschuwt al dat het 'reëel' is om te denken dat het langer gaat duren.
In situaties waarin mensen in hun laatste levensfase verkeren, wordt een uitzondering gemaakt. Op die manier kunnen mensen toch nog afscheid nemen van hun naasten. Daar zal de instelling zelf over besluiten.

Betere bescherming

Het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM had al geadviseerd om voor de ouderenzorg speciale plannen te maken om de toch al zwakke bewoners tegen het nieuwe coronavirus te beschermen. Ook het personeel wordt zo beter beschermd.
Sommige instellingen voor ouderenzorg hadden al besloten bezoekers te weren of hun aantal te beperken. Het besluit donderdag is genomen in overleg met de Vereniging Specialisten Ouderengeneeskunde Verenso en het RIVM.