Ouderenbond woedend over 'ouderenuurtje' bij Albert Heijn

Ouderenbond is woedend op Albert Heijn
Ouderenbond is woedend op Albert Heijn © RTV Noord
Supermarktketen Albert Heijn heeft zich met zijn initiatief voor speciale openingstijden voor ouderen de woede op de hals gehaald van ouderenbond ANBO.
Albert Heijn kondigde vrijdagochtend aan dat mensen van boven de 70 vanaf komende maandag op werkdagen tussen 7.00 en 8.00 uur in alle rust hun boodschappen kunnen doen, voordat de winkel om 8.00 uur voor iedereen opengaat.

Oproep minister

De supermarktketen geeft hiermee gehoor aan een oproep van minister Eric Wiebes (Economische Zaken), die supermarkten verzocht om een tijdvak voor oudere klanten te reserveren.
Dit onder meer omdat ouderen kwetsbaarder zijn voor het coronavirus. Elders in het land zijn er al filialen van andere supermarktketens die ook een 'ouderenuurtje' hebben ingesteld.

Gestigmatiseerd

ANBO-directeur Liane den Haan stelt in een reactie dat de actie van Albert Heijn 'ongetwijfeld goed bedoeld is, maar volkomen averechts werkt'.
'Nog los van het onmogelijke tijdstip, zou de supermarkt moeten beseffen wat de consequenties van deze actie zijn. Oudere mensen worden gestigmatiseerd en enorm beperkt in hun vrijheid', aldus Den Haan.
Er is geen enkele reden om het tijdstip voor oudere mensen tot één uur in de vroege ochtend te beperken
Liane den Haan, ouderenbond ANBO
'Als oudere mensen zich goed voelen, is er geen enkele reden om niet naar buiten te gaan en boodschappen te doen. Er is ook geen enkele reden om het tijdstip voor oudere mensen tot één uur in de vroege ochtend te beperken. (...) Als zij zich maar, net als iedereen, houden aan de richtlijn om anderhalve meter afstand van andere mensen te houden.'

'Huilend opgebeld'

De ANBO laat weten dat de telefoon bij de bond 'roodgloeiend' staat sinds Albert Heijn het plan naar buiten bracht. 'Mensen bellen ons huilend op omdat ze worden nageroepen dat ze thuis moeten blijven. De druk van familie op ouderen neemt steeds verder toe om niet meer naar buiten te gaan. Dit kan toch echt niet de bedoeling zijn', aldus Den Haan.
Ook in de mailbox van RTV Noord leidt het initiatief van Albert Heijn tot reacties. 'Zal het een grap zijn van AH?', vraagt iemand zich af. 'Helpen met boodschappen doen, oké. Ze willen ook wel weer snel de frisse lucht in. Maar niet hun boodschappenbriefje uit hun handen rukken.'