Basketbalcompetitie stopt definitief, geen kampioen aangewezen

Voor de basketballers van Donar is het seizoen voorbij. De competitie wordt niet meer uitgespeeld en er wordt geen kampioen aangewezen.

Dat hebben de clubs en het bestuur van de Dutch Basketball League (DBL) vrijdag besloten.

Geen duidelijkheid

Vorige week zaterdag verklaarde de DBL nog dat er tot 2 mei geen wedstrijden gespeeld zouden worden en dat de competitie zou komen te vervallen wanneer er voor 1 mei geen duidelijkheid zou komen vanuit de overheid over het spelen van sportwedstrijden. Desondanks voelde de DBL zich gezien de situatie al ruimschoots eerder genoodzaakt om alles te schrappen.

'Trainingslocaties zijn inmiddels gesloten en naar de VS teruggekeerde DBL-spelers kunnen voorlopig niet meer terugkeren. Overal in Nederland en Europa worden (sport)evenementen afgelast en competities beëindigd', zo laat de DBL weten.

'Het besef dat we te maken hebben met een ontwrichting die niet weken, maar maanden zal bestrijken, is breed ingedaald. Gelet op die overwegingen werd het onhoudbaar te veronderstellen, laat staan te rechtvaardigen dat een herstart van de DBL mogelijk zou zijn in mei', aldus de DBL.

Tweede

De laatste stand in de eredivisie van het seizoen 2019-2020 is wat betreft Donar dus een tweede plek met 34 punten uit 22 wedstrijden. Landstede Hammers uit Zwolle bezet de eerste plek met evenveel punten en twee wedstrijden minder gespeeld.

Heroes uit Den Bosch staat derde met 32 punten uit 23 duels. ZZ Leiden staat vierde met 24 punten uit 21 wedstrijden.

In hoofdlijnen heeft de DBL vrijdag het volgende bepaald:

Geen kampioen

Er wordt geen kampioen aangewezen. De DBL acht dit 'niet passend, gelet op het gemankeerde seizoen en de situatie waarin ons land verkeert'.

Bekerfinale

De bekerfinale, die gespeeld zou worden in MartiniPlaza en tussen Donar en Aris Leeuwarden zou gaan, wordt in overleg met de NBB doorgeschoven als openingsevent naar het begin van het nieuwe seizoen. Gekochte kaarten blijven vooralsnog staan.

Supercup 

'De Supercup (Landstede Hammers versus winnaar bekerfinale) wordt mogelijk een eindejaarsevent', aldus de bond.

Europees

Voor de Europacupinschrijvingen wordt de huidige ranking aangehouden. Landstede eindigt als eerste in de competitie (CL), Donar als tweede, Heroes als derde en ZZ Leiden als vierde. Welke clubs in gaan schrijven voor Europees basketbal wordt de komende maanden bepaald.

Meer over dit onderwerp:
coronavirus sport donar GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws