Miljoenen uit Waddenfonds voor garnalenvissers

Garnalenvissers aan het werk.
Garnalenvissers aan het werk. © Steven Radersma/RTV Noord
Het Waddenfonds reserveert tien miljoen euro voor het vrijwillig uit de markt nemen van vergunningen van garnalenvissers in het Waddengebied. Hierover hebben visserij-, natuurorganisaties en overheden overeenstemming bereikt.
De afspraken zijn vastgelegd in het Convenant Viswad. Onderdeel van het convenant is dat delen van de Waddenzee vrijwillig gesloten worden voor de garnalenvisserij.

Toekomstperspectief

Het doel van de regeling is niet alleen om de druk van de garnalenvisserij in de Waddenzee te verminderen, maar ook om de resterende vissers meer toekomstperspectief te bieden.
De regeling gaat alleen door als minstens tien garnalenvissers hun vergunning willen inleveren. Ze krijgen ieder maximaal 400.000 euro subsidie. Er worden hooguit dertig vergunningen opgekocht. De regeling wordt uitgevoerd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) in opdracht van het Waddenfonds.
Het is overigens niet alleen een kwestie van 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. De visser die het laagste subsidiebedrag aanvraagt, komt het eerst in aanmerking. Degene die het hoogste subsidiebedrag aanvraagt, is het laatst aan de beurt.

Vergunning

Om te mogen vissen op garnalen in de Waddenzee heeft een visser een zogenaamde GK-vergunning nodig. Aan deze vergunning is ook een motorvermogen gekoppeld. In totaal zijn 89 van deze vergunningen in omloop.
Vanaf april 2020 kunnen vissers hun GK-vergunning aanbieden via de zogeheten Tenderregeling Garnalenvisserij Waddenzee. Hun GK-vergunningen worden dan beëindigd.