Ouders krijgen bijdrage kinderopvang tóch terug

Kinderen in de kinderopvang.
Kinderen in de kinderopvang. © Marten Nauta/RTV Noord
Ouders die hun kind(eren) vanwege de coronacrisis niet naar de kinderopvang of buitenschoolse opvang kunnen brengen, maar daar wel voor betalen, krijgen hun geld terug.
Dat laten de staatssecretarissen Alexandra van Huffelen (Financiën) en Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) weten.

Kwalitatieve noodopvang bieden

Alle ouders krijgen de eigen bijdrage die ze betalen voor de periode van 16 maart tot en met 6 april terug, heeft het kabinet besloten. In eerste instantie werd naar buiten gebracht dat ouders met een cruciaal beroep geen geld zouden terugkrijgen, omdat zij hun kinderen gewoon mogen brengen, maar nu blijkt dat toch iedereen het geld terugkrijgt.
Het kabinet wil dat de kinderopvangorganisaties een kwalitatieve noodopvang kunnen bieden en noemt het 'onwenselijk' om ouders daar kosten voor te laten maken als er geen gebruik van de kinderopvang kan worden gemaakt. Ouders moeten wel eerst de rekening van opvang betalen. Later wordt het bedrag weer teruggestort via de kinderopvangorganisaties.

Blij

Atze Hoogma van SKSG kinderopvang reageerde verheugd op het besluit van het kabinet.
'We zijn blij dat ouders deze compensatie krijgen en dat daarmee ook de financiering van de noodopvang voor zorg en andere vitale beroepen is gegarandeerd', aldus de waarnemend bestuurder.