Natuurmonumenten: 'Ga niet de natuur in!'

© Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Natuurmonumenten doet een oproep aan mensen die de natuur in willen. 'Ga niet de natuur in vandaag'. De natuurbeheerder merkt dat natuurgebieden overvol zijn.
'Onze natuurgebieden worden overspoeld met duizenden bezoekers. Dit is niet meer verantwoord', vertelt Shanti Haas, woordvoerder van Natuurmonumenten. Bezoekers worden dringend verzocht om de natuurgebieden te verlaten.
In Groningen heeft de natuurbeheerder ook een aantal gebieden onder zich. Waaronder de Onlanden, het Biessumer- en Noordlaarderbos.

Kan niet meer

'We vinden het niet meer verantwoord', zegt Haas. Natuurmonumenten merkt dat door de vele bezoekers de RIVM-richtlijnen moeilijk gehanteerd kunnen worden. Waaronder het 1,5 meter afstand houden. 'Eerste dachten we nog dit moeten we de mensen nog gunnen zodat iedereen zijn of haar gedachten kan verzetten. Maar dit kan echt niet meer'.

Verzoek om weg te blijven

De boswachters hebben de opdracht gekregen om mensen te verzoeken het natuurgebied te verlaten. 'We kunnen de natuurgebieden niet fysiek afsluiten. Daarvoor zijn geen mogelijkheden. De duizenden hectares zijn niet zomaar met hekken af te zetten. We doen dus echt een beroep op het verstand van de mensen', zegt woordvoerder Shanti Haas.
Ook hoopt Natuurmonumenten dat de NL-alert van zondagochtend de mensen op het spoor zet om niet meer naar natuurgebieden te gaan.

Geen oproep

Het Groninger Landschap doet geen soortgelijke oproep. Ook zij hebben een aantal natuurgebieden onder zich.
'Wij hebben geen enkel signaal dat het ergens te druk is. Je ziet dat mensen genieten van de natuur. Wij hebben er geen problemen mee zolang iedereen zich aan de richtlijnen houdt en 1,5 meter afstand van elkaar neemt', zegt directeur Marco Glastra. Volgens hem valt de drukte in de provincie Groningen wel mee. Van Het Groninger Landschap mag iedereen gewoon in de natuur blijven.
'Wij volgen het RIVM en de overheid. Wij sluiten onze natuurgebieden als die dat opdraagt', aldus Glastra. De bezoekerscentra zijn wel gesloten.

'Bewaar afstand'

Staatsbosbeheer vindt het niet nodig om ondanks de drukte de natuurgebieden te sluiten. 'Het is druk. Maar wij volgen de Rijksoverheid en hun richtlijnen', aldus woordvoerder Marcel van Dun. 'Als de overheid extra maatregelen niet nodig vindt dan kunnen wat ons betreft de mensen gewoon genieten van de natuur'.
Staatsbosbeheer adviseert ook mensen om goed de RIVM richtlijnen op te volgen. 'Als het ergens druk is. Vermijd deze plek dan', aldus de natuurorganisatie.