Martini Ziekenhuis overspoeld met personeel

Het Martini Ziekenhuis
Het Martini Ziekenhuis © Jos Schuurman/FPS
Het Martini Ziekenhuis in Groningen deed zaterdagmiddag een oproep voor meer medewerkers. Er werd massaal gehoor aan gegeven.
Zondagochtend stond de teller op duizend mensen, die graag willen bijspringen in het ziekenhuis. Ze hebben zich via de website van het ziekenhuis aangemeld. Mensen die zich aangemeld hebben, kunnen in alle negen noordelijke ziekenhuizen opgeroepen worden.

Veel aanmeldingen uit horeca

Het ziekenhuis is op zoek naar mensen met en zonder zorgachtergrond. 'De grootste groep aanmeldingen komt niet uit de zorg', zegt woordvoerder Dana Kragten van het ziekenhuis. 'Er zitten opvallend veel horecamedewerkers tussen die nu geen werk hebben.'
Het ziekenhuis zoekt nog mensen die wel uit de zorg komen. 'Denk dan aan mensen die de zorg enkele jaren geleden hebben verlaten of mensen die net met pensioen zijn.'

Medisch personeel nog nodig

Het zijn niet alleen artsen en verpleegkundigen waar het ziekenhuis behoefte aan heeft. Ook fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers en ander medisch personeel wordt gevraagd. 'Misschien zoeken we later ook nog beveiligers, dat weten we nu nog niet', zegt Kragten.
Vooralsnog redt het ziekenhuis het met het huidige personeelsbestand. Maar als er bijvoorbeeld veel medewerkers ziek worden of als de patiëntentoestroom enorm stijgt, kan er een oproep gedaan worden op de nieuwe poule. 

Bijscholen

'We willen er op tijd bij zijn, omdat we misschien mensen nog bij moeten scholen.' Het zorgen voor mensen met het coronavirus vergt namelijk een speciale aanpak. 
Zorgpersoneel dat opgeroepen wordt, krijgt betaald. Mensen die graag hand- en spandiensten willen verrichten, doen dat vrijwillig. Voor meer info: www.werkenbijmartiniziekenhuis.nl/ikwilhelpen