Cultuurinstellingen willen vanuit vier gebouwen werken in Het Hogeland

De Meenschaar in Bedum
De Meenschaar in Bedum © Google Streetview
Cultuurinstellingen Wonderboom, Hunsingo en Noordakkoord willen graag vier gebouwen in de gemeente Het Hogeland waar  instellingen uit de creatieve sector terecht kunnen.
Ze hebben hiervoor een plan ingediend bij het digitale loket Toukomst van het Nationaal Programma Groningen. Groningers kunnen plannen indienen voor een betere toekomst van Stad en Ommeland. Voor het uitvoeren van de ideeën is honderd miljoen euro beschikbaar.
Eén cultuurcentrum is volgens de initiatiefnemers niet voldoende. 'De gemeente is zo groot en je wilt toch binnen twintig autominuten bij een kunstencentrum zijn', legt Peter Barthel van muziekschool Hunsingo uit.

Plek met meerdere doelen

'Het is niet alleen een plek waar de cultuursector terecht kan. Ook moet het een plek zijn voor fotoclubs, tekenclubs en bijvoorbeeld historische verenigingen. Daarnaast kan het als repetitieruimte dienen.'
'De gebruiksmogelijkheden zijn legio', volgens Barthel, 'ook aan een combinatie met de bibliotheek, de VVV, en welzijnswerk valt te denken.'
Volgens de initiatiefnemers kunnen er vier markante gebouwen worden aangewezen die omgebouwd en 'opgepimpt' kunnen worden tot cultuurcentra.

Waar?

Er zijn nog geen gebouwen aangewezen. 'Dat willen we in goede samenspraak met de gemeente selecteren', zegt Barthel. De cultuurcentra's zouden in Bedum, Uithuizen, Winsum en Leens kunnen komen volgens de initatiefnemers. Als voorbeeld noemen ze De Meenschaar in Bedum.
Barthel hoopt dat het plan geselecteerd wordt. 'Dit is een plan wat de leefbaarheid in het Hogeland vergroot. Hiermee wordt de gemeente aantrekkelijk gemaakt. Ik denk dat we kans maken op geld.'
Dit voorjaar moet duidelijk worden welke ingediende plannen uitgevoerd worden.