Eemsdelta-burgemeesters steken inwoners hart onder de riem

Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 1 januari 2021 op in de nieuwe gemeente Eemsdelta
Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 1 januari 2021 op in de nieuwe gemeente Eemsdelta © Martin Drent/RTV Noord
'Het is geweldig om te zien hoe u zich aanpast aan de nieuwe werkelijkheid. Die morgen weer anders kan zijn', zo schrijven de burgemeesters van Delfzijl, Appingedam en Loppersum maandag.
In een gezamenlijke brief willen zij inwoners, bedrijven en organisaties een steun in de rug geven. Volgens de bestuurders hebben de maatregelen rond het coronavirus grote impact op de gemeenten en hun inwoners.

Onzekerheid

'Juist nu willen we elkaar als familie en vrienden steunen. Bezoekjes met anderhalve meter afstand tot elkaar voelen dan vreemd. Dit en mogelijke onzekerheid over het werk vergt veel van u', staat in de brief van Gerard Beukema (Delfzijl), Koos Wiersma (Appingedam) en Hans Engels (Loppersum).
De gemeenten hebben vorige week al besloten om de gemeentehuizen in ieder geval tot 6 april te sluiten. Mensen kunnen alleen op afspraak langskomen voor dringende zaken. Ook alle evenementen en bijeenkomsten zijn de komende periode afgelast.

Afstand houden

De burgemeesters zien dat veel mensen zich houden aan de richtlijnen van het RIVM. Toch doen zij een dringend beroep op iedereen om alle maatregelen na te leven: 'Dit is niet alleen belangrijk voor uw eigen gezondheid, maar ook voor kwetsbare inwoners.'
De gemeenten Delfzijl en Appingedam riepen inwoners eind vorige week al op om niet naar het afvalbrengstation in Farmsum te gaan. Er mogen minder bezoekers het terrein op, waardoor lange wachtrijen ontstonden. Ook gaan de gemeenten kijken naar maatregelen voor de wekelijkse warenmarkten.

Eemsdelta

De brief van de burgemeesters staat op de websites van Delfzijl, Appingedam en Loppersum. De drie gemeenten gaan op 1 januari 2021 samen op in de nieuwe gemeente Eemsdelta.