Ouderenbond: Geef ouderen voorrang bij boodschappenbezorgservice

Boodschappenbezorgservice
Boodschappenbezorgservice © ANP
'Zorg dat mensen met een zwakke gezondheid voorrang hebben bij het thuis laten bezorgen van boodschappen.' Die oproep doet ouderenorganisatie ANBO.
'Wij krijgen veel telefoontjes van ouderen en zieke mensen die op dit moment geen gebruik kunnen maken van de boodschappenservice', zegt directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO.

Drie weken wachttijd

'Ouderen die echt de deur niet uit kunnen vanwege hun broze gezondheid bestellen vaak al jaren hun boodschappen bij een bezorgdienst. Op dit moment moeten zij soms drie weken wachten tot hun boodschappen worden bezorgd', weet Den Haan.
Den Haan roept supermarkten op om er voor te zorgen dat hun bezorgservice bereikbaar is voor mensen die het echt nodig hebben. 'Ik wil graag tegen iedereen die gezond is zeggen: als je naar de supermarkt kunt, ga dan alsjeblieft zelf en doe op die manier je boodschappen. Dan kunnen supermarkten de mensen helpen die de bezorgdienst écht nodig hebben. En dan hebben we allemaal onze boodschappen op tijd in huis.'

Ouderenuurtje

Afgelopen vrijdag haalde supermarktketen Albert Heijn zich de woede op de hals van de ANBO door speciale openingstijden voor ouderen in te stellen. Oudere mensen zouden daardoor worden gestigmatiseerd en enorm worden beperkt in hun vrijheid.
Albert Heijn laat maandag juist weten dat het ouderenuurtje aanslaat. 'We krijgen vanuit het hele land positieve signalen', aldus een woordvoerder van de supermarktketen. 'Veel oudere klanten bedanken medewerkers en leidinggevenden.'