FNV wil alleen nog werknemers uit vitale sector in het ov

Een trein van Arriva
Een trein van Arriva © Jos Schuurman/FPS
Alleen medewerkers uit vitale sectoren zouden voorlopig nog met het openbaar vervoer mogen reizen. Daar pleit vakbond FNV maandag voor bij het kabinet.
De maatregel moet er volgens de FNV voor zorgen dat het personeel in het openbaar vervoer beter beschermd wordt tegen het coronavirus.

Speciale vervoersbewijzen

FNV Spoor en FNV Streekvervoer willen dat medewerkers uit vitale sectoren, die niet met eigen vervoer naar hun werk kunnen komen, speciale vervoersbewijzen krijgen. Mensen die niet in de vitale sectoren actief zijn, moeten de komende tijd wat FNV betreft even ander vervoer regelen.

Beschermingsmiddelen

De vakbond wil ook dat er voor mensen die in het openbaar vervoer werken meer beschermingsmiddelen komen. 'Geef de medewerkers goedgekeurde handschoenen, spatbrillen, desinfectiemiddelen en ook mondkapjes als die weer voldoende beschikbaar zijn. Instrueer de medewerkers hoe ze daar mee om moeten gaan', zegt bestuurder Henri Janssen van FNV Spoor.

Geen contant geld meer

Betalen met contant geld moet voorlopig ook verboden worden, vindt FNV. 'Nog steeds moeten onze leden achter de balies contant geld aannemen. Zo vergroot je de risico's onnodig', zegt Brigitta Paas, bestuurder van FNV Streekvervoer. De politie en boa's zouden daar toezicht op moeten houden, vindt FNV.