Minister De Jonge hekelt UMCG om coronatest (update)

Ook het Groningse ziekenhuis UMCG moet zuinig zijn met de schaarse coronatests, zegt minister Hugo de Jonge. 'Ieder voor zich is niet de manier waarop je een crisis te lijf gaat.'

Het UMCG test zorgpersoneel zoveel mogelijk, ook al schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor spaarzaam te zijn met de tests.

Zorgpersoneel met cruciale functies testen

Omdat het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Groningen (69), Drenthe (51) en Friesland (39) relatief beperkt blijft, biedt dat noordelijke ziekenhuizen de gelegenheid om zorgpersoneel met cruciale functies te testen. Dat doen ze omdat zorgpersoneel het virus snel kan verspreiden naar andere medewerkers en naar patiënten.

Het testen gebeurt op een gezamenlijke testfaciliteit van het UMCG, de GGD Groningen en Certe, die vrijdag is geopend. Dinsdag of woensdag gaan soortgelijke tests in Leeuwarden en Assen of Emmen van start.

Friedrich oneens

Hoofd microbiologie van het Groningse academische ziekenhuis, Alex Friedrich, is het niet eens met de kritiek van de minister.

'Ik begrijp wat De Jonge wil zeggen', stelt Friedrich. 'Maar we gaan zeer efficiënt met de testen om en gebruiken niet meer dan door triage-beslissing wordt vastgesteld. We zijn de capaciteit wel aan het verhogen voor het geval dat de komende weken nodig is', laat hij weten.

Met de 'triage-beslissing' doelt Friedrich op het oordeel van de GGD over of een zorgmedewerker voor een test in aanmerking komt. Iemand moet daarvoor 48 uur lang klachten hebben.

Dit bericht is aangevuld met een reactie van Alex Friedrich en informatie over de coronatesten die worden afgenomen bij zorgpersoneel in Friesland en Drenthe.

Lees ook:

- 'Noorden laat landelijk beleid los: we moeten zorgverleners testen, testen, testen'

Meer over dit onderwerp:
coronavirus Groningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws