Bezorgers niet bang voor besmetting via envelop: 'Kan het me niet voorstellen'

Postbezorger Josje Blok uit Ten Boer.
Postbezorger Josje Blok uit Ten Boer. © Martin Drent/RTV Noord
Terwijl een groot deel van de Groningers vanuit huis werkt, gaan post- en pakketbezorgers nog iedere dag de deur uit om een ronde in hun wijk te maken. Dagelijks gaan er honderden brieven door hun handen.
De kans bestaat dat een coronapatiënt - zonder het zelf te weten - het virus verspreidt via zo'n envelop. 'Maar dat kan ik me niet voorstellen', zegt postbezorger Jos Blok uit Ten Boer.

Blijft 24 uur leven

Volgens het RIVM is het risico op besmetting via de post 'heel klein, maar niet helemaal uitgesloten'. Onlangs riep het UMCG mensen op om geen kaartjes meer te sturen aan kwetsbaren.
In het laboratorium kan het virus 24 uur lang blijven leven op papier. Maar de brieven en pakketten die bezorgd worden, leggen een hele andere weg af. Volgens het RIVM is er geen bewijs dat mensen door post besmet zijn geraakt. Wel wordt aangeraden om regelmatig de handen te wassen.

Blote handen

Blok blijft de post dan ook met blote handen bezorgen. Ze wast wel vaker haar handen en houdt minstens anderhalve meter afstand tot mensen. 'Als we een pakketje moeten bezorgen, leg ik het pakje bij de voordeur, bel ik aan en stap ik naar achteren. Zo nemen we geen risico's.'
Haar collega Anja Eisinga uit Loppersum trekt wel handschoenen aan. 'We hebben standaard desinfecterende handgel in de auto, maar daar krijg je zulke droge handen van. Ik gebruik het nog wel, maar met handschoenen is het net wat aangenamer.'

Niet verplicht

Volgens woordvoerder Tahira Limon van PostNL zijn bezorgers niet verplicht om handschoenen te dragen. 'We hebben ze ter beschikking gesteld, maar het is geen maatregel vanuit het RIVM. We houden ons aan de richtlijnen, zoals afstand houden en thuisblijven als één van de gezinsleden koorts heeft.'
Ook hebben bezorgers twee uur langer de tijd om hun ronde te maken. Ze moeten nu voor 20.00 uur alle brieven en pakketten bezorgd hebben. Dat was eerst 18.00 uur. 'Zo kunnen ze het werk beter combineren met het gezinsleven', aldus de woordvoerder.