Voorman Hanzehogeschool: onderwijs moet één lijn trekken in coronacrisis

Bestuursvoorzitter Henk Pijlman van de Hanzehogeschool
Bestuursvoorzitter Henk Pijlman van de Hanzehogeschool © Hanzehogeschool Groningen
De onderwijssector moet één front vormen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen en de financiële schade zoveel mogelijk te beperken. Dat zegt Henk Pijlman, de bestuursvoorzitter van de Hanzehogeschool in Groningen.
De directe aanleiding voor zijn oproep is het besluit van de Rijksuniversiteit Groningen om de collegezalen voor de rest van het studiejaar te sluiten. Pijlman stoort zich daar aan:
'Dat besluit overviel ons, omdat de minister had verzocht om samen op te trekken. Het zorgde voor ontzettend veel vragen bij onze studenten. Onze medewerkers moesten duizend e-mails beantwoorden. Dat kost veel tijd'.

Lege collegezalen

Voor de duidelijkheid: ook de collegezalen van de Hanzehogeschool zijn inmiddels leeg. Dat duurt in elk geval tot 6 april. Hoe het daarna verder moet, is officieel nog niet besloten. Pijlman: 'Als iedereen zich aan de landelijke richtlijnen houdt en allemaal hetzelfde doet, dan voorkom je die verwarring.'

Miljoenen euro's schade

De gevolgen van de coronacrisis voor het onderwijs zullen gigantisch zijn, vermoedt Pijlman. Alleen al voor 'zijn' Hanzehogeschool schat de bestuursvoorzitter de schade op 'vele miljoenen' euro's.
Hij noemt een paar voorbeelden: 'Je mist de externe inkomsten van bedrijven, we verwachten minder instroom en personeel moet worden doorbetaald. Ook zal er iets geregeld moeten worden voor studenten die nu stage lopen; dat ligt ook stil. Verder zijn we extra kosten kwijt aan studenten die je terug moet halen uit het buitenland vanwege de coronacrisis.'

Extra inspanning

Pijlman voorziet ook gevolgen voor het besluit van het kabinet om dit jaar de centrale eindexamens voor het middelbaar onderwijs niet door te laten gaan. Opnieuw een onvermijdelijk besluit, zegt Pijlman, maar:
'De nieuwe studenten die straks bij ons binnenkomen, zullen minder goed voorbereid zijn. Studenten die het mbo niet af kunnen maken, mogen wel beginnen maar moeten hun opleiding in hun eerste hbo-jaar wel afmaken. Dat zal van ons een extra inspanning vergen.'

Besluit op komst

Dinsdagavond hebben de besturen van de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten overleg met onderwijsminister Arie Slob (CU) over de gevolgen van de coronacrisis. Volgens Pijlman wordt er dan waarschijnlijk ook een besluit genomen over de periode na 6 april.
Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat ook de Hanzehogeschool de collegezalen al voor de rest van het studiejaar had gesloten. Dat was voorbarig; dat besluit is nog niet genomen.