Delfzijl gaat 'oetbroezen' met eindfeest en boek

Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 1 januari 2021 op in de nieuwe gemeente Eemsdelta
Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 1 januari 2021 op in de nieuwe gemeente Eemsdelta © Martin Drent/RTV Noord
De gemeente Delfzijl houdt aan het einde van dit jaar een 'Oetbroezen-feest' om afscheid te nemen van de oude gemeente. Ook kunnen inwoners een boek krijgen over de Delfzijlster geschiedenis.
Op 1 januari 2021 gaat Delfzijl op in de nieuwe gemeente Eemsdelta.

Tentoonstelling

Burgemeester Gerard Beukema kondigde eerder al aan dat er aan het einde van het jaar een feest wordt gehouden in de stijl van het jaarlijkse nieuwjaarsfeest, dat plaatsvindt in theater De Molenberg en de omliggende horeca.

Verhalen

Delfzijlsters kunnen zich inschrijven voor het boek 'De verhalen van Delfzijl', met daarin een beknopte geschiedenis van de gemeente. Daar wordt ook een compacte expositie van gemaakt, die beschikbaar komt voor verzorgingstehuizen, verpleeghuizen en het gemeentehuis.

Extra geld

Voor de activiteiten reserveert de gemeente geen extra geld in de begroting. De gemeente Appingedam doet dit wel. Daar wordt 100.000 euro gereserveerd voor een eindfeest en mogelijk een monument.
Wat fusiepartner Loppersum gaat doen, is nog niet bekend. Verschillende raadsleden lieten eerder al weten geen geld te willen steken in dergelijke afscheidsfeesten. Zij willen liever stilstaan bij het begin van de nieuwe gemeente Eemsdelta.