Kinderarbeidboete voor tv-programma op school Stadskanaal gehalveerd

Openbare basisschool Hagenhof in Stadskanaal
Openbare basisschool Hagenhof in Stadskanaal © Google Street View
De Arbeidsinspectie ging te ver door de Hilversumse programmamaker Skyhigh TV een boete van 84.000 euro op te leggen voor deelname van kinderen aan een anti-pestprogramma. Daarvoor werden opnames gemaakt bij een school in Stadskanaal.
De helft is genoeg, zo blijkt uit een einduitspraak van de Raad van State. Die wijst er op dat de 25 deelnemende kinderen van basischool Hagenhof in Stadskanaal de opname van het EO-programma Anti Pest Club niet echt als nare kinderarbeid hebben ervaren.

'Leuke schooldag'

De Raad meent dat de kinderen die opnamedag in 2016 eerder als een leuke schooldag hebben ervaren. En ook al zat Skyhigh formeel fout door het programma al op te nemen voordat de speciale toestemming van de Arbeidsinspectie binnen was, vindt de Raad een volledige boete te ver gaan.

Principezaak

Met deze hoger beroepsuitspraak is de Raad het geheel eens met de rechtbank Midden-Nederland. Die halveerde de boete al eerder, waarna de Arbeidsinspectie alsnog in hoger beroep ging. Die maakte er een principezaak van en wilde de volledige 84.000 euro alsnog incasseren.  
Maar daar steekt de Raad nu definitief een stokje voor. Hoewel Skyhigh het niet eens is met de erg formele opstelling van de inspectie legde ze zich neer bij de halvering van de boete.