Stad komt ondernemers tegemoet: belastingen opgeschort

Het Noordelijk Belastingkantoor in de stad Groningen
Het Noordelijk Belastingkantoor in de stad Groningen © Goos de Boer/RTV Noord
Ondernemers in de gemeente Groningen hoeven hun lokale belastingen voorlopig niet te betalen. De gemeente wil op die manier ondernemers tegemoet komen die last hebben van de maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus.
Het gaat bijvoorbeeld om logies- en precariobelastingen. Het Noordelijk Belastingkantoor, dat de belastingen int, legt voorlopig geen nieuwe heffingen op. Bij aanmaningen die al verstuurd zijn wordt coulant met de termijnen omgegaan.

Gemeente versnelt betaling

De gemeente versnelt de betalingen aan wie ze zelf geld verschuldigd is, laat wethouder Paul de Rook (D66) weten.
Bovendien worden voor zelfstandigen en flexwerkers die door de gemeente worden ingehuurd regelingen getroffen. De gemeente verplaatst opdrachten waar het kan en betaalt een deel van de vergoeding alvast uit.

Huur uitgesteld

Aan huurders van gebouwen van de gemeente geeft De Rook maximaal drie maanden uitstel van betaling. Met sportverengingen moet de gemeente nog in overleg over hoe om te gaan met de ontstane situatie. 

Leges evenementen

Door de coronamaatregelen gaan verschillende evenementen niet door. Zo is het Bevrijdingsfestival in het Stadspark afgelast, net als de festivals Helden van Oranje en Kingsland.
Voor die evenementen betaalt de gemeente de al betaalde leges terug. Dat zijn bijvoorbeeld kosten voor een evenementenvergunning en ook kosten voor ontheffingen.

Oproep: ontzie huurders, koop lokaal

Wethouder De Rook doet daarnaast een moreel appèl op banken en vastgoedpartijen. 'Ontzie huurders en schuldenaren zo veel mogelijk', roept de gemeente op.
Ook vraagt de wethouder inwoners van de gemeente zo veel mogelijk lokaal te blijven kopen. 'Doet dat om de lokale middenstand te steunen', zegt de gemeente.

Kosten

'Veel van de maatregelen kosten geen geld', zegt een woordvoerder van de gemeente. 'Immers krijgt de gemeente de huuropbrengsten bijvoorbeeld later alsnog.'
Toch kost een fonds voor het mogelijk maken van nieuwe initiatieven en noodmaatregelen wel 250.000 euro. Ook opbrengsten vanuit evenementen die niet doorgaan krijgt de gemeente niet terug. En dat terwijl de gemeente Groningen fors bezuinigt.
'We gaan de komende tijd in kaart brengen wat de maatregelen precies kosten. Die gaat niet direct bezuinigingen opleveren, het is echt te vroeg om daar iets over te zeggen', laat de woordvoerder weten.