Noodwet zorgt ervoor dat raads- en Statenleden thuis kunnen vergaderen

Het gemeentehuis in Stadskanaal
Het gemeentehuis in Stadskanaal © Mario Miskovic/RTV Noord
Het kabinet komt met een noodwet die ervoor moet zorgen dat gemeenteraden en Provinciale Staten vanuit huis kunnen vergaderen. Minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) wil hun tijdelijk de mogelijkheid geven digitaal te vergaderen en te stemmen.
Knops raadde raadsleden en Statenleden al eerder aan alleen bijeen te komen als dat 'strikt noodzakelijk' is en de vergaderingen zo kort mogelijk te houden. Maar het coronavirus heeft in de tussentijd alleen maar meer om zich heen gegrepen en de maatregelen om de pandemie te beteugelen zijn alleen maar strenger geworden.

Stadskanaal

De gemeenteraad van Stadskanaal riep de minister vrijdag al op om het gemeenten mogelijk te maken om door middel van bijvoorbeeld video conferencing rechtsgeldig raadsbesluiten te nemen. De gemeente schreef in een persbericht dat op afstand vergaderen te verkiezen is boven niet of in mindere bezetting bijeenkomen.
'Met het oog op de vele gewichtige maatschappelijke opgaven is het van groot belang dat het openbaar bestuur zoveel mogelijk blijft functioneren', vindt Knops.
De minister komt 'zo spoedig mogelijk' met een wijziging van de wet, die nu nog bepaalt dat de gemeenteraad en de Provinciale Staten alleen kunnen stemmen als ze fysiek in vergadering bijeen zijn.

Burgers moeten wel mee kunnen kijken

Voorwaarde is wel dat de vergadering en de besluitvorming openbaar te volgen blijft. Bijvoorbeeld doordat burgers mee kunnen kijken via een videoverbinding.