Politiepost Ter Apel niet geschikt als 'volwaardig politiebureau'

De politiepost in Ter Apel
De politiepost in Ter Apel © Martijn Klungel/RTV Noord
De huidige politiepost in Ter Apel kan niet makkelijk omgebouwd worden tot 'volwaardig' politiebureau. Dat blijkt uit een brief van de politie aan de burgemeester van Westerwolde die deze week openbaar is geworden.
Het gebouw van de politiepost zou uitgebreid moeten worden of er moet worden uitgeweken naar een ander gebouw. De gemeenteraad van Westerwolde wil een volwaardig politiebureau in Ter Apel.
In oktober vorig jaar werd duidelijk dat er geen arrestanten meer worden opgesloten in het politiebureau in Ter Apel en dat agenten hun dienst beginnen in Stadskanaal. Volgens de politie voldoet het bureau niet meer aan de 'arbeidsvoorwaarden'.

Wat is een volwaardig politiebureau?

Met een 'volwaardig' politiebureau bedoelen raadsleden dat agenten hun dienst starten in Ter Apel en dat arrestaties ook daar kunnen worden afgehandeld. Op dit moment is dat niet het geval en moeten agenten naar omliggende politiebureaus, zoals in Stadskanaal.

'In ons pak genaaid'

Raadsleden waren vorig jaar boos, omdat afgesproken was dat het politiebureau in Ter Apel 'volwaardig' zou zijn. 'Van dit verhaal val ik van mijn stoel', zei Gerard Heijne (Gemeentebelangen) in oktober. 'We zijn in ons pak genaaid', vond Pieter Dinkla (VVD) destijds. 
Ook burgemeester Jaap Velema was niet geïnformeerd over de andere werkwijze. Hij kreeg het pas achteraf te horen en eiste dat de politie de aanpassing terugdraaide.

Verhuizing

Na maanden van onderzoek concludeert de politie dat de politiepost aan de Molenweg te klein is. Het pand zou ingrijpend verbouwd moeten worden om er een volwaardig politiebureau van te maken. Het bureau verhuizen naar een ander gebouw is ook een serieuze optie. De politie zei eerder drie gebouwen op het oog te hebben.

Opties bekijken

De politie kwam ongeveer een maand geleden met verschillende scenario's. Volgens burgemeester Jaap Velema kijken de politie en gemeente nu naar één scenario. Welk scenario dat is wil hij voorlopig niet zeggen. 'Ik ben in goed en constructief overleg met de politie', zegt hij.
De gemeenteraad van Westerwolde praat binnenkort weer over de kwestie. Voorlopig staat het onderwerp op de agenda van 8 april.