Geen avondvierdaagsen en rijwieldriedaagse: 'De gezondheid van deelnemers staat voorop'

De Avondvierdaagse in Bedum, vorig jaar
De Avondvierdaagse in Bedum, vorig jaar © Fem76mei/Instagram
Steeds meer organisatoren van avondvierdaagsen in onze provincie zetten een streep door hun evenement vanwege de coronacrisis.
Zo gaat de Avond4daagse van de Groninger Wandelsport Commissie niet door. Het wandelevenement zou eind mei voor de 76ste keer worden gehouden in Stad, maar door de kabinetsmaatregelen - die vooralsnog gelden tot 1 juni - is dat niet meer mogelijk.

Van uitstel komt afstel

De wandelvierdaagse wordt ook niet later in het jaar gehouden. Volgens het bestuur zou direct na de schoolvakantie slecht uitkomen omdat de scholen dan te kort tijd hebben om de kinderen ervoor in te schrijven.
Bovendien zou een avondvierdaagse in september of oktober problemen opleveren met de veiligheid omdat het dan te vroeg donker wordt.

Delfzijl

Ook de 72ste editie van de Avond4daagse in Delfzijl gaat dit jaar niet meer door, laat wandelsportvereniging Spirit weten. Het evenement zou in de havenstad worden gehouden van 8 tot en met 11 juni, maar het bestuur zegt dat het niet goed voelt om een evenement te organiseren kort na 1 juni, de datum waarop het kabinetsverbod om vergunningsplichtige evenementen te organiseren mogelijk afloopt.
'De gezondheid van deelnemers, begeleiders en medewerkers staat voorop. Verder zal het voor scholen en verenigingen lastig zijn om, na een periode van sluiting, de organisatie voor hun groepen rond te krijgen', stelt het bestuur.

Vierdaagseweek geschrapt

Eerder kondigde de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), waarbij landelijk zeshonderd organisaties van wandelvierdaagsen zijn aangesloten, al aan dat de Week van de Avond4daagse (van 25 tot en met 29 mei) niet doorgaat.?
De KWBN zei te hopen dat het evenement later dit jaar alsnog kan plaatsvinden, desnoods als eendaags evenement.

Rijwieldriedaagse

Ook de Oost-Groninger Rijwiel 3 Daagse, die van 9 tot en met 11 juni zou worden gehouden vanuit Wedde, gaat dit jaar niet door als gevolg van het coronavirus.
De organisatie zegt dat de geplande datum van het evenement te dicht in de buurt van 1 juni ligt. Bovendien stelt het bestuur van de driedaagse dat 'onze meeste deelnemers een leeftijd hebben bereikt waarvoor het virus meest kwaadaardig is'.