Toiletgebouwen op campings en bij jachthavens dicht

Op campings, als ze al open zijn, zie je deze dagen al vrijwel geen tenten meer
Op campings, als ze al open zijn, zie je deze dagen al vrijwel geen tenten meer © RTV Noord
Toilet-, was- en douchevoorzieningen op campings en bij jachthavens in Noord-Nederland moeten tot 6 april dicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat hebben de veiligheidsregio's van de drie noordelijke provincies besloten.
De voorzitters van de veiligheidsregio's vinden het risico te groot dat het op deze plekken niet lukt om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Ze nemen de regels op in een nieuwe noodverordening, die nog moet worden ondertekend voordat die officieel van kracht is.

Stacaravans

In praktijk betekent het besluit dat in Groningen, Friesland en Drenthe alleen gasten die niet van die sanitaire voorzieningen gebruik hoeven te maken nog welkom zijn op de recreatiebedrijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om gebruikers van een stacaravan.
Veel ondernemers zoals campinghouders hebben in de afgelopen dagen zelf al besloten hun bedrijf deels of helemaal te sluiten.

Campings dicht in andere regio's

Andere regio's gaan nog een stap verder. Zo worden in de regio Twente alle vakantieparken en campings gesloten, meldt RTV Oost. Ook komen daar strengere regels voor markten: per markt mogen er nog tien kramen staan, waar alleen etenswaren verkocht worden.

Vakantieparken en kampeerveldjes

Het verbod op openen van sanitaire voorzieningen in de drie noordelijke provincies gaat gelden voor vakantieparken, campings, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes en jachthavens.
De maatregelen duren tot 6 april. Als het kabinet heeft besloten over verlenging van de landelijke maatregelen, dan nemen de veiligheidsregio's een nieuw besluit over de toiletvoorzieningen op campings en jachthavens.
Hetzelfde geldt voor regels die het verplichten om in groepen 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren: die worden ook opgenomen in de nieuwe noodverordening.