Hulplijn voor Grunnegers: 'Er staan 900 vrijwilligers klaar om te helpen'

Er is een telefonische hulplijn opgezet (archief)
Er is een telefonische hulplijn opgezet (archief) © ANP
Hulplijn Heel Groningen Helpt is sinds vrijdagmorgen 9.00 uur bereikbaar. De lijn is bedoeld voor ouderen, eenzame Groningers en iedereen die verplicht thuiszit tijdens deze coronacrisis.
De telefoonlijn is een samenwerking tussen acht partijen waaronder WIJ Groningen en Humanitas.
'Alle partijen waren op zoek naar een centraal punt. Wij boden ons aan en met hulp van Voys hebben we nu een gratis telefoonnummer beschikbaar', zegt initiatiefnemer Evert Sulman van Jongerennetwerk Stadshelden.

Wat is het idee?

'Als je belt, krijgt je een vrijwilliger aan de lijn die je vraag goed aanhoort. Daarna wordt de vraag doorgespeeld naar de zogenaamde matchteams in de wijken en dorpen. Dit zijn nieuw gevormde teams. In totaal staan er 900 vrijwilligers klaar in de hele provincie. Dat zijn mensen die actief zijn in bijvoorbeeld kerken, studentenverenigingen, maar ook facebookgroepen.'
Momenteel beantwoorden zeven mensen de telefoontjes. Sulman verwacht dat dit uitgebreid wordt tot ongeveer vijftig.
Vragen die al eerder zijn gesteld bij de acht aangesloten organisaties worden nu deels opgepikt door Heel Groningen Helpt. De focus ligt in eerste instantie op de stad Groningen. Als daar alles goed loopt, wil Sulman in de complete provincie kunnen helpen.

Hulplijn

De hulplijn Heel Groningen Helpt is van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 16 uur bereikbaar via 050 2110428. Een hulpvraag kan ook op de website heelgroningenhelpt.nl worden gesteld. Daar kunnen nieuwe vrijwilligers die iets willen doen voor een ander zich ook melden.