Onderschepte speed op A7 is onderdeel van internationaal drugstransport

Politie en justitie in Noord-Nederland hebben op maandag 2 maart 86 pakketten speed onderschept op de A7 in Groningen richting Duitsland. De lading maakte deel uit van een internationaal drugstransport.

De geschatte straatwaarde van de 86 drugspakketten is zevenhonderdduizend euro. De drugs waren op weg naar Finland. De organisatie achter het transport was ook bezig om 300 kilo cocaïne van Zuid-Amerika naar Australië te verschepen.

Criminele infiltrant

Bij het onderzoek naar de internationale drugshandel is een criminele burgerinfiltrant ingezet als bijzonder opsporingsmiddel. Zo'n infiltrant is zelf actief (geweest) binnen groeperingen waar onderzoek naar wordt gedaan.

Invallen

Na de actie op de A7 hebben zo' n 170 medewerkers van politie en Defensie invallen gedaan in Friesland en Finland. Van de personen die daarbij zijn aangehouden, zitten acht nog vast.

Zij variëren in leeftijd van 28 tot en met 55 jaar en zijn aangehouden in Franeker, Noardburgum, Leeuwarden, Zürich en Finland. Zij worden verdacht van (voorbereiding van) internationale handel in harddrugs, witwassen, deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit.

Enkele verdachten zijn lid van zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs, zoals de Hells Angels. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Niet alleen drugs

Bij de invallen is beslag gelegd op wapens, contant geld, dure auto's en een woning. Ook zijn zestien blokken hasj gevonden en ruim 300 hennepplanten, kleine handelshoeveelheden speed en gebruikershoeveelheden cocaïne, ghb en xtc en versnijdingsmiddelen die worden gebruikt bij drugsproductie. Op een van de adressen zijn de restanten aangetroffen van een ondergrondse hennepkwekerij.

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws