'Onlogisch als het kabinet zou zeggen: we gaan weer naar school'

Een leeg klaslokaal door de coronacrisis
Een leeg klaslokaal door de coronacrisis © RTV Noord
'Ik had niet anders verwacht' en 'Het is de meest verstandige beslissing'.
Zo reageren Groningse schoolbestuurders op het verwachte besluit van het kabinet dat de scholen langer gesloten blijven.
Volgens de NOS melden 'Haagse bronnen' dat dinsdag bekend wordt dat kinderen nog langer thuisonderwijs zullen krijgen. Tot wanneer is nog onduidelijk.

Scherp zijn

Bestuurder Marieke Andreae van Opron (18 scholen in Midden Groningen, Stadskanaal en Veendam) vindt het niet meer dan logisch, zeker omdat het RIVM aangeeft dat de maatregelen minder effect hebben dan verwacht en de druk op de intensive care-afdelingen in het land toeneemt.
'We moeten scherp inzetten op het laag houden van de curve en scholen dicht houden zodat ze geen besmettingshaard kunnen vormen.' 
Het RIVM-onderzoek duurt zes weken. Het zou heel onlogisch zijn als het kabinet nu zou zeggen: we gaan weer naar school
Bejanne Hobert - Primenus

Onderzoek afwachten

Bejanne Hobert van Primenus (34 scholen in Groningen en Drenthe) noemt het onderzoek naar het besmettingsgevaar onder kinderen als belangrijke reden om de scholen dicht te houden. Het RIVM bekijkt bij honderd gezinnen met een coronabesmetting in hoeverre kinderen het virus overbrengen. 
'Dat onderzoek duurt zes weken. Het zou heel onlogisch zijn als het kabinet nu zou zeggen: we gaan weer naar school. We hielden daar al rekening mee.' Dat houdt in dat kinderen ook al nieuwe lesstof krijgen, gericht op de rest van het schooljaar. 

'Getallen worden er niet beter op'

Ook volgens Theo Douma van Openbaar Onderwijs Groningen lag het kabinetsbesluit voor de hand.
'Het kan niet anders, ook niet qua onrust die dat zou opleveren. De getallen die het kabinet ons laat zien, worden er niet beter op. Er is geen andere mogelijkheid en ik heb er alle begrip voor.' 

Maak uitzonderingen mogelijk

Geert Bijleveld van Stichting Marenland wil vooral een duidelijk landelijk beleid. Daarin zou wel opgenomen kunnen worden dat scholen opengaan voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, vindt hij. 'Maar ik zie wel veel haken en ogen aan zo'n gedeeltelijke openstelling.'